Za novih 50 kilometara vodovodne mreže: Banjaluci zajam od šest miliona evra

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuel Nesl potpisali su danas ugovor o dugoročnom zajmu od šest miliona evra kojim će biti finansirana izgradnja nove vodovodne mreže na području Banjaluke, u okviru projekta “Voda dva”.

Radojičić je rekao novinarima, nakon potpisivanja ugovora, da bi u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja “Voda dva” izgradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže mogla da počne u narednih petnaestak dana.

On je naglasio da je uz projekat “Voda dva”, vrijedan šest miliona evra, vezan i grant EU od osam miliona KM za novi projekat “Voda tri”, za koji bi sve procedure mogle biti okončane do kraja tekuće godine.

Radojičić je naveo da bi pojedinačni projekti iz projekta “Voda dva”, koji se odnose na nekoliko sistema vodosnabdijevanja na području Potkozarja, Verića i Mišinog Hana, trebali da počnu čim bude okončan proces izbora izvođača radova od EBRD.

On je napomenuo da je u Trapistima planirano izmještanje primarnog vodovoda sa starog mosta, zatim završetak vodovodnog sistema “Jagare”, za koji je urađena prva faza, te vodovod u Braće Miletića. Planirana je i gradnja nekoliko dijelova kanalizacije u naseljima Lauš, Kuljani, Drakulić Ada i Vrbanja, dok je dio sredstava namijenjen i za sufinansiranje radova na mostu u naselju Dolac.

Prema njegovim riječima, projekat “Voda dva” obuhvata i nastavak radova za veliki podsistem Bronzani Majdan i Zvijezda, gdje je nedavno počela gradnja velikog rezervoara u Melini.

“Pod optimalnim uslovima mogli bismo dobiti izvođača za petnaestak dana, tako da bismo tokom ove jeseni imali gradnju na terenu – od vodovodne mreže, rezervoara, pumpnih stanica i cjevovoda na širokom području grada”, naveo je Radojičić.

Govoreći o budućem projektu “Voda tri”, gradonačelnik Banjaluke je naveo da će biti sagrađeno oko 60 kilometara vodovodne mreže i da se taj projekat odnosi na 26.000 građana.

On je pojasnio da naselje Starčevica dobija novi rezervoar koji se odnosi na vodosnabdijevanje 20.000 stanovnika, a da se na Poniru nalazi najviša tačka gdje se grade novi rezervoari, pumpne stanice i potisni cjevovodi, a sa kojeg se snabdijeva vodom cijelo područje Potoka, Ade, Starčevice, Debeljaka i Obilićeva.

“Ova tri projekta trebalo bi da obezbijede vodu za više od 95 odsto stanovnika Banjaluke. Prema ulaganju i pokrivenosti područja, ovo je najveće ulaganje u vodosnabdijevanje u Banjaluci u proteklih nekoliko decenija”, naglasio je Radojičić.

Direktor EBRD u BiH Manuela Nesl zahvalila je gradonačelniku za partnerstvo, te izrazila zadovoljstvo što EBRD može da učestvuje u realizaciji ovako bitnih projekata za građane Banjaluke.

“Drago mi je da ovi projekti mogu poboljšati kvalitet vodosnabdijevanja i stanja kanalizacije u gradu”, istakla je Neslova.

Ostavite komentar: