Za novi vrtić u banjalučkom Boriku: Počelo potpisivanje peticije

09.02.2024. | 14:54

Banjalučki odbor Socijalističke partije počeo je danas sa prikupljanjem potpisa za izgradnju vrtića “Nataša dva” u naselju Borik u kojem bi bio obezbijeđen boravak za 200 do 300 djece, te dijelom bio riješen problem nedostatka vrtićkih kapaciteta u Banjaluci.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka Velibor Stanić pozvao je Banjalučane da u narednih desetak dana peticiju potpišu na pet lokacija u gradu – ispred postojećeg vrtića “Nataša”, u naselju Novi Borik, kod “MF” banke prekoputa Sportske dvorane “Borik”, na Trgu Krajine i ispred Tržnog centra “Delta”.

“Potpise ćemo predati Gradskoj upravi, kako bi ubrzala projekat izgradnje vrtića `Nataša dva`”, rekao je Stanić i dodao da su odbornici te partije u Skupštini grada Banjaluka amandmanima omogućili da se u ovogodišnjem budžetu nađe projekat izgradnje ovog vrtića.

On smatra da su vlasnici privatnih vrtića u posljednje dvije godine neopravdano znatno podigli cijene.

“Gradska uprava je subvencionisala boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama i to je planirano i ove godine. Međutim, to je samo privremena mjera jer tako neće biti riješeno pitanje nedostatka vrtićkih kapaciteta”, rekao je Stanić.

Stanić je naglasio da je manjak predškolskih ustanova ozbiljan problem u Banjaluci, koji jedino može biti riješen izgradnjom novih objekata, te podsjetio da je prilikom upisnog perioda 2023/24. čak 1.100 mališana ostalo “ispod crte”.

Odbornik Socijalističke partije u Skupštini grada Banjaluka Nikola Vukčević smatra da je subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima dodatno bacanje para u bunar.

“Do sada je na subvencije godišnje potrošeno 1,8 miliona KM, a po projektnom rješenju, koje je staro nekoliko godina, vrtić `Nataša dva` može biti izgrađen za oko 1,5 miliona KM”, rekao je Vukčević.