Za legalizaciju bespravnih objekata u Banjaluci 10.000 zahtjeva

24.01.2019. | 17:19

Za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području grada podneseno je više od 10.000 zahtjeva, a procjena je da ih ima još oko 30.000.

Ovo je juče na sastanku sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić izjavio gradonačelnik Igor Radojičić.

Naveo je da se grad priprema da bude pilot-lokalna zajednica u projektu elektronskih građevinskih dozvola, koji će voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Grad je 1. januara prošle godine uveo jedno šaltersko izdavanje dozvola i za sada to veoma dobro funkcioniše. Gradska uprava je veoma zainteresovana za najavljene izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, s ciljem pojednostavljivanja procedura i preciziranja pojedinih normi – kazao je Radojičić i dodao da se grad za ovu godinu kandidovao za projekat energetske efikasnosti tri osnovne škole i vrtića.

Golićeva je istakla da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata u RS trajan proces, ali da je 18. januara istekao rok do kada se nije plaćala dodatna naknada za legalizaciju.

– Do tog roka podneseno je mnogo zahtjeva, pogotovo u Banjaluci, gdje je najveći odziv građana – kazala je Golićeva.

Dodala je da je sa delegacijom Gradske uprave razgovarala o izdavanju građevinskih dozvola, aktuelnim projektima u gradu, predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o održavanju zgrada.

– Razgovarali smo i o Crnom vrelu, vodovodnom i komunalnom infrastrukturnom objektu, koji se gradi i o kojem se priča već 15 godina.

Banjaluka i Prijedor su u njega zajedno investirali uz pomoć Vlade Srpske, a problem za dalju fazu predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi – pojasnila je Golićeva.

Razgovarano je i o izgradnji kružnih tokova, regulacionim planovima gradskog područja, izgradnji mostova, te rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti.

Golićeva je navela da bi do kraja januara trebalo da bude izdata upotrebna dozvola za paviljon jedan Studentskog centra “Nikola Tresla”, ukoliko su radovi izvedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

– Novi Zakon o uređenju prostora i građenju biće rigorozan kada je riječ o tome ko može da gradi, da projektuje i ko može da izdaje upotrebne dozvole – kazala je Golićeva.

Golićeva je najavila da bi izgradnja šoping centra “Delta siti”, koji će zapošljavati 2.000 radnika, trebalo da bude završena do kraja marta i dodala da im je građevinska dozvola bila izdata čim su donijeli rješenje da su izmirili obaveze prema gradu.

 

Izvor:(Glas Srpske)