Za fijasko krive jedni druge! Ninković: Odbornici svjesni da dolaskom čine krivično djelo

17.01.2024. | 10:41

Nakon nedostatka kvoruma bio sam u primoran da prekinem današnji pokušaj drugog nastavka vanredne sjednice, rekao je predsjednik banjalučke Skupštine Ljubo Ninković na konfereniciji za novinare nakon jutrošnjeg fijaska kada se u skupštinskoj sali pojavilo svega pet odbornika.

Naglasio je i da se više neće raspravljati o rebalansu budžeta za proteklu godinu, na čemu insistira gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

„Ovaj neuspjeli pokušaj vanredne sjednice pokazuje da su odbornici postali svjesni nelegalnih radnji koje su počinjene tokom 2023. godine. Ljudi su postali svjesni da bi dolaskom ovdje bili uvučeni u nelegalno, krivično djelo. Ne žele da budu dio ovoga, gdje bi mi usvajanjem rebalansa dozvolili da prođe nezakonito trošenje 16 miliona maraka iz budžeta protekle godine“, tvrdi Ninković.

Ističe da u prilog njegovom stavu, a, kako kaže, i stavovima odbornika koji se jutros nisu pojavili u sali ide i mišljenje iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

„Razumijem odbornike koji danas nisu prisutni, više niko neće da učestvuje u radu. Danas završavamo sa ovom temom, pogotovo što imamo dokument Ministarstva finansija gdje nam je rečeno da ne možemo usvojimo rebalans za proteklu godinu u januaru“, istakao je on.

Potpuno drugi razlog današnjeg fijaska u banjalučkoj Skupštini naveo je odbornik PDP-a Dragan Milanović. On smatra da je svemu glavni krivac upravo Ninković.

Milanović: Nije bila ni namjera da se sjednica održi

„Predsjednik Skupštine se još jednom postarao da ovu Skupštinu učini neozbiljnom. Poziv za sjednicu je bio oko četiri sata, a nama je proslijeđen tek oko 19 časova. Ovo je očigledno bila namjera uz saznanje i da gradonačelnik nije u Banjaluci, pa su za tako kratko vrijeme zakazali sjednicu“, navodi Milanović koji je dodao da jutros nije postojala namjera da se radi, već samo opstrukcija od strane predsjednika Skupštine.

Sličnog mišljenja je i gradski menadžer Bojan Kresojević koji pored Ninkovića za današnji neuspjeh, ali i neusvajanje rebalnasa budžeta krivi Gradski odbor SNSD-a i odbornike ove partije u Skupštini.

„Znali smo da predsjednik Skupštine sa Gradskim odborom SNSD-a ne želi da Banjaluka ide naprijed. Sama činjenica da on zakaže sjednicu, a da ne dođe niko iz SNSD-a pokazuje da uopšte nije bilo namjere da se sjednica održi“, istakao je Kresojević.

Naglašava i da za nefunkcionisanje Skupštine, što za posljedicu ima brojne probleme za Grad, treba da odgovara isključivo skupštinska većina.

„Postojeća skupštinska većina svojim amandmanima utiče na budžet, utiču na brzinu usvajanja odluka, ali ne preuzimaju odgovornost za probleme koje prave svojom opstrukcijom. Želim da ih pozovem na odgovornost“, dodao je on.

Lazić: Sarađuju dobro kad se glasa za “opasnije” regulacione planove

Za razliku od suprostavljenih kolega odbornik „Narodnog fronta – Banjaluka zove“ Saša Lazić istakao je generalnu razočaranost radom Skupštine.

„Za mene nije bitno ko saziva sjednicu, ja kada dobijem poziv za Skupštinu to je svetinja, to je zakon. Ovo je naša obaveza jer smo izabrani od strane ljudi“, ističe Lazić.

Na kraju je ukazao na primjere, za koje kaže da pokazuju da skupštinska većina i odbornici PDP-a mogu sarađivati.

„Mnoge važne tačke su usvojene zajedno, kada su neki malo opasniji regulacioni planovi glasaju svi, poskupljenja Vodovoda glasaju svi, kada su grantovi glasaju svi, kredit od 25 miliona svi“, smatra Lazić, koji tvrdi da postoji mogućnost dogovora kada su u pitanju neki “viši ciljevi“.

Srđan Banović, BL portal