Za dva dana više od 170 zahtjeva: Porodiljama u Banjaluci novčana naknada od velikog značaja

Proteklu nedjelju, svakako je obilježio početak predaje zahtjeva za isplatu novčane naknade za majke, koje su stekle potomstvo u 2021. godini, a u prva dva dana u Gradskoj upravi zaprimljeno je preko 170 zahtjeva, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Naime, veliki je odziv za novčanu podršku, koju Grad dodjeljuje prilikom rođenja djeteta, što pokazuje podatak da je prvog dana zaprimljen 61 zahtjev, dok je drugi dan u Prijemnu kancelariju zahtjev predalo 113 majki sa područja grada.

Grad je podršku obezbijedio i za privrednike iz oblasti ugostiteljstva i turizma, a uzimajući u obzir da je mali broj kandidata ispunio uslove za dobijanje subvencija u ovim oblastima, odlučeno je i da se ponovi poziv.

Tim povodom, održan je sastanak, na kojem je usaglašena dokumentacija za ispunjavanje predviđenih uslova.

U protekloj nedjelji, Grad Banjaluka je dodjelio i rješenja višečlanim porodicama kojima su odobrena sredstva za poboljšanje uslova stanovanja.

Grad je opredijeljen da podrži veći broj porodica, pa su kroz rebalans budžeta predložena dodatna sredstva za ovu namjenu.

Ujedno, predstavnicima udruženja uručeni su i ugovori o sufinansiranju 31 projekta iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu, za šta je u gradskom budžetu predviđeno 103.500 KM.

Naš grad je, u nedjelji koja je iza nas, dobio i prvi defibrilator, aparat namijenjen da isporučuje elektrošok usljed zastoja srca. Automatski eksterni defibrilator nalazi se u sklopu LED panela, lociranog na početku Gospodske ulice, odmah do zgrade Gradske uprave.

Gospodska ulica, nedavno je dobila i zvučnike, pa su tako naši sugrađani i svi posjetioci prošle nedjelje imali priliku da, tokom šetnje, uživaju u klasičnoj muzici.

Takođe, značajna novina su i iscrtane „zabavne školice“ u dvorištima osnovnih škola na području grada, koje na zanimljiv način nude edukativni sadržaj za naše mališane.

U akciji koju je na poziv Grada podržala društveno odgovorna firma „Colorit“, 16 osnovnih škola dobilo je lijepo uređena mjesta za učenje kroz igru, nešto poput učionice na otvorenom, što je posebno značajno u uslovima pandemije.

Najavljeno je i da će Grad u narednom periodu izdvojiti sredstva za obnovu Osnovne škole „Milan Rakić“ u Karanovcu, kako centralnog, tako i područnog školskog objekta u Novoseliji, kako bi đaci imali bolje uslove za boravak i učenje. Protekla nedjelja, značajna je i za mještane naselja Motike, jer je u toku sanacija klizišta u ovom dijelu grada.

Počeo je projekat selektivnog prikupljanja otpada, a domaćinstva iz naselja Rosulje i Nova Varoš obuhvaćena ovim projektom – od naredne sedmice moći će preuzeti posude (kante) za odlaganje otpada.

Dobrobiti realizacijom projekta će biti višestruke, a osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Glavni cilj ovog projekta je smanjenje komunalnog otpada, a teži se tome da se projekat vremenom proširi i na druga naselja.

Inače, Grad Banjaluka raspisao je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata/programa za manifestaciju „Banjalučka zima 2021/2022“, koja će biti održana u Banjaluci u periodu od 1. decembra 2021. do 30. januara 2022. godine.

Sva zainteresovana pravna lica iz zemlje i regiona prijave mogu predati do 05. novembra 2021. godine.

Ostavite komentar: