Vukelić o stanju na području PU Banjaluka: U aprilu manje krivičnih djela za 5,8 odsto

Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u aprilu je evidentirano 129 krivičnih djela, što je manje za 5,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, izjavio je danas načelnik ove uprave Đurica Vukelić.

Vukelić je na konferenciji za novinare rekao da je ukupno riješeno 110 krivičnih djela ili 84 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljena su 32 krivična djela ili 60,4 odsto.

On je naveo da je u aprilu evidentirano jedno krivično djelo veće društvene opasnosti, odnosno ubistvo koje se dogodilo 19. aprila u mjestu Donji Goleši, a ubica čiji su inicijali B.M. je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sproveden u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić rekao je da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 115 krivičnih djela, a riješeno 82,1 odsto, dok ih je u aprilu prošle godine bilo 119.

On je naveo da je evidentno smanjenje imovinskih krivičnih djela za 11,6 odsto, te ih je u aprilu ove godine bilo 61, dok ih je u istom periodu prošle godine evidentirano 69.

“Teških krađa je manje za 5,6 odsto, odnosno evidentirano je 17 teških krađa, a riješeno 12. Krivičnih djela krađe je manje za 28,6 odsto, odnosno evidentirano ih je 15. Prijavljeno je 13 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvijetljenost je stoodstotna. U oblasti zloupotrebe droge otkrivena su četiri krivična djela, a iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je osam krivičnih djela, a materijalna šteta iznosi oko 35.700 KM”, rekao je Kojić.

Načelnik sektora policije Tihomir Cvijić rekao je da je u aprilu evidentirano 90 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je više za 11,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali nije bilo narušavanja u većem obimu, što podrazumijeva učešće pet i više lica.

“Saobraćajnih nezgoda u aprilu je evidentirano 368, što je više za 5,7 odsto. U ovim saobraćajnim nezgodama dva lica su poginula, dok u uporednom periodu nije bilo poginulih”, naveo je Cvijić.

On j napomenuo da je u toku preventivna kampanja koju realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova “Oružje ne štiti, oružje ubija” s ciljem da se školarci upoznaju o potencijalnim opasnostima nezakonite upotrebe oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Banjaluka ocijenjeno je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće.

Ostavite komentar: