Vujmilovićeva i Radoja dobitnice Svetosavske nagrade: Velika privilegija, ali i obaveza

Pedagog u banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Aleksandra Vujmilović izjavila je Srni da je Svetosavska nagrada za nju privilegija, ali i velika obaveza u budućem radu.

“Ova nagrada je za mene velika obaveza da nastavim da se trudim i radim najbolje što mogu, kako bi zajedno sa kolegama vaspitačima omogućila mališanima predškolskog uzrasta da se razvijaju i postižu maksimum u svom radu”, rekla je Vujmilovićeva.

Ona je navela da u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje radi 20 godina i da je riječ o zanimljivom i izazovnom poslu punom kreativnosti.

“Uživam u radu, jako ga volim i stalno se razvijam. Kao stručni saradnik imam podržavajuću ulogu da kroz pedagoško instruktivni rad motivišem, sugerišem i dajem ideje da bi obrazovni rad bio što kvalitetniji”, rekla je Vujmilovićeva.

Druga dobitnica Svetosavske nagrade iz Banjaluke u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, vaspitač u banjalučkom vrtiću “Sunce” Nada Radoja kaže da nagrada nije važna sama po sebi, već i to što se njome daje važnost ovoj struci.

Ona je rekla Srni da nijedna nagrada ne dolazi preko noći, već nakon godina nadogradnje, rada na sebi i usavršavanja.

“Zahvalna sam Ministarstvu prosvjete i kulture jer je prepoznalo rad i zalaganje i nas vaspitača, koji smo prva karika u sistemu obrazovanja. Mi radimo sa malom djecom, kojima smo podrška na njihovom putu sticanja znanja i ranog učenja”, navela je Radoja.

Radoja, iza koje je 28 godina predanog rada u banjalučkom Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, radeći u vrtićima “Radost”, “Naša djeca” i danas “Sunce”, zajedno sa kolegama na put je izvela brojne generacije.

Radoja je u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje počela raditi kada je bjesnio rat i, kaže, rad je tada bio sasvim drugačiji.

“Papir nismo imali djeci da damo za crtanje nego smo ga morali čuvati da naložimo vatru, da sobe ugrijemo. To je sad kao naučna fantastika. To su neka teška vremena”, istakla je Radoja.

Najljepše je, navela je ona, raditi sa djecom jer su iskrena.

“Djeca vas ili vole ili ne vole, kod njih nema prenemaganja. To je poseban svijet. Mi vaspitači jedini imamo privilegiju da se igramo na poslu, razvijamo maštu i da smo i dalje u duhu djeteta jer samo tako možemo da provedemo radni vijek – radeći s djecom”, navela je Radoja.

Nagrade za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini dobila su 42 istaknuta nastavnika osnovnih i srednjih škola i vaspitača u Republici Srpskoj, a biće im uručene večeras u Banjaluci.

Ostavite komentar: