Vrtić u Domu “Rada Vranješević” u decembru otvara vrata

13.09.2019. | 10:23

BANJALUKA – Vrtić u sklopu Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci trebalo bi da bude otvoren do krsne slave Doma, Svetog Nikole, potvrdio je za “Nezavisne” Vladimir Kajkut, direktor Doma, i dodao da će u njemu biti mjesta za 60 mališana.

Prema njegovim riječima, postupak javne nabavke je otvoren u ponedjeljak, a ako se uspješno okonča očekuje da već početkom oktobra najpovoljniji ponuđač počne sa drugom fazom izgradnje vrtića i opremanjem.

“Vjerujem da bi radovi na opremanju i rekonstrukciji mogli trajati oko mjesec, jer nema još puno posla, i da bismo već u novembru imali zaokruženu priču i napokon završili vrtić”, rekao je Kajkut.

Dodao je da je nakon toga vrtić potrebno registrovati kod Ministarstva prosvjete i kulture RS i Suda, tako da je možda najrealnije da bude otovren 19. decembra, za Svetog Nikolu.

Uz pomoć 100.000 evra donacije Vlade Srbije biće izgrađen dugo očekivani vrtić u sklopu Doma, a dio sredstava biće iskorišten i za opremanje već postojećih jaslica.

“Novi kutak za mališane biće opremljen najnovijom opremom koja je neophodna za razvoj i obrazovanje štićenika Doma, a u postojećim jaslicama biće zamijenjen namještaj i pribor”, istakao je Kajkut.

Jedina institucija za zbrinjavanje djece u RS dobiće najsavremenije uslove za rad s mališanima najmlađeg uzrasta.

“Naša želja je da, pored najboljih uslova, radimo i na socijalizaciji mališana i zbog toga će ovaj vrtić biti dostupan onima koji nisu štićenici Doma”, rekao je Kajkut.

U narednom periodu će zbog projekta “Manje djece u domu, više u hraniteljskim porodicama” kontinuirano biti smanjivan broj djece smještene u ovoj ustanovi, tako da u vrtiću može biti zbrinut eventualni višak radnika da ne bi ostali bez posla.

“Od naplate usluga mogu se obezbijediti i određena sredstva kako bi se poboljšao kvalitet života djece koja su smještena u Domu, a doprinijeće i smanjenju broja djece iz naselja Kočićev vijenac koja su na listi čekanja za vrtić”, zaključio je Kajkut.

 

Izvor:(Nezavisne novine)