Vrtić “Kolibri” od septembra u novom ruhu

03.04.2020. | 09:43

Druga faza izgradnje vrtića “Kolibri” u naselju Lazarevo, vrijednosti milion KM, počela je u srijedu i planirano je da bude završena do septembra i početka nove školske godine, potvrdio je za “Nezavisne novine” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, u radove je uveden izvođač radova kojeg čini konzorcijum na čelu s firmom “ABC solutions”, a planirani rok trajanja radova je 135 dana.

“Izabran je izvođač radova i za opremanje vrtića u vrijednosti od 200.000 KM. Planirano je da nakon što se završe građevinski radovi započnemo i s opremanjem i puštanjem u funkciju ovog novog dijela vrtića”, kazao je Bilčar.

Dodao je da očekuje da, ako svi radovi budu tekli bez prekida zbog nekih nepredviđenih situacija, oni budu završeni kako je i planirano.

“Druga faza izgradnje počela je u srijedu, a trenutno se izvode gipsarski radovi. Planirano je da budu urađeni i unutrašnji radovi, podopolagački, kao i instalacije i zidovi, kako bi vrtić bio u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju”, istakao je Bilčar.

Novi dio vrtića “Kolibri” moći će da primi oko 170 djece u okviru plana da se do kraja godine otvori novih ukupno 600 mjesta u predškolskim ustanovama.

Prva faza gradnje vrtića u Lazarevu, vrijedna 550.000 KM, počela je polovinom prošle godine.

Za gradnju ovog vrtića po fazama odlučeno je s obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji procijenjene vrijednosti 1,5 miliona KM.

Vrtić u Lazarevu zauzimaće površinu od 1.150 kvadratnih metara. Postojeći vrtić “Kolibri”, odnosno njegov južni dio – sa dva trakta po četiri jedinice – izgrađen je 2013. godine.

U nastojanju grada da obezbijedi predškolsko vaspitanje što većem broju djece, u toku je i gradnja vrtića na Petrićevcu za smještaj više od stotinu djece.

Za ovu godinu je planirano dodatno širenje sistema gradskih vrtića.

Prvi na listi prioriteta su Kuljani, gdje bi novi vrtić trebalo da bude u objektu stare škole. U planu je i prenamjena gradskog prostora u Obilićevu, koji će biti pretvoren u vrtić, te obnova objekta koji se nalazi pored nedavno obnovljenog vrtića “Ježeva kućica”, a koji je nekad koristilo Udruženje “Duga”.

Radi se i na pripremi izgradnje još dva vrtića – u Vrbanji i Aleji centar.

Kroz projekat “Energetska efikasnost u javnim zgradama” u planu je obnova još dva vrtića.

 

Izvor:(Nezavisne novine)