Vozači je još nisu “skontali”: Kako izgleda nova saobraćajnica u banjalučkoj Novoj Varoši

U  Banjaluci je zbog  rasterećenja saobraćaja u ulicama Vuka Karadžića, Svetozara Markovića i Jovana Dučića, ali i zbog povezivanja ulica Jovana Dučića i Prvog krajiškog korpusa, izgrađena moderna saobraćajnica i kružna raskrsnica. Time je ovaj dio naselja Nova Varoš u kojem još niču moderne stambene zgrade, dobilo novi izgled, ali se čini da vozači ovaj putni pravac još nisu uvrstili u svoje “karte”. 

Razlog je što je saobraćajnica nedavno završena, pa vozači još nisu dovoljno upoznati da se i tuda može voziti, objašnjava za BL portal Milenko Jaćimović, član banjalučkog Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

,,Generalno, frekvencija vozila i njihov broj još nije u toj zoni dovoljnog intenziteta da bi se značajnije ubrzao saobraćaj. Pravi efekat će biti tek kada se značajan broj stanara useli u nove zgrade i kad probaju ovu putnu komunikaciju. I ja sam stanovnik ovog naselja i jutros sam se tuda provozao. Prostorni uslovi su zahtijevali da ova saobraćajnica bude manjeg kapaciteta i da kružni tok bude jednotračni. U svakom slučaju, to će značajno  doprinijeti ubrzanju saobraćaja“, kaže Jaćimović.

Takođe smatra dase sa praksom izgradnje transverzala u Banjaluci treba nastaviti, a ujedno raditi i na parking mjestima kojih nedostaje i jedan su od razloga saobraćajnih gužvi u gradu.

,,Što se tiče kružnih tokova, značajno bi bilo u Novoj Varoši  uraditi ukršatanja ulice Milana Radmana i Prvog krajiškog korpusa, a u Rosuljama u ulicama Trive Amelice i Prvog krajiškog korupusa. Neophodan je kružni tok i  kod Narodnog pozorišta, samo što tu postoji problem oko kretanja pješaka, ali i to se može riješiti izgradnjom podvodnika“, predlaže Jaćimović.

Jedan od stanovnika Nove Varoši, Žarko Perišić, za BL portal kaže da je ova saobraćajnica koja može da “otčepi” bar dio saobraćjnih gužvi u gradu, dobra ideja, ali sugeriše da neke stvari još nisu završene. Žarko napominje da, prema njegovom mišljenju,  kružni tok nije do kraja završen, ali i da se se vozači slabo snalaze u ovom dijelu Banjaluke.

,,Nije ocrtan kako treba, nema znakova, a ni rasvjeta nije završena. Sve to zbunjuje mnoge vozače i to je bilo vidljivo prvog i drugog dana od puštanja u rad samog kružnog toka“, objašnjava Perišić.

Ističe da je ovih dana bilo nekih nezgodnih situacija i da je sreća što nije došlo do nezgode. Nekima je, kaže, kružni tok poslužio i kao parking mjesto.

“Svakako su u ovom naselju neophodna nova parking mjesta. Takođe, treba riješiti problem sa odvodom i kanalizacijom”, napomninje naš sagovornik.

Da bi odvod, s obzirom na različit nivo pločnika ispred pojedinih zgrada, mogao da bude problem, posvjedočila je i jedna od fotografija koju je, prošle subote, zabilježio jedan od stanovnika obližnje zgrade. Na njoj se vidi da je prva veća kiša na dijelu nove saobraćajnice napravila omanji potok.

U naselju srećemo i starijeg biciklistu koji stanuje u blizini i koji je, kako kaže, ciljano došao da se provoza i vidi šta je to napravljeno. Zasad mu se dopada.

,,Odlično izgleda, sve što je novo u gradu odlično izgleda. Samo nek se gradi“, kaže nam u prolazu Dragan Sandalj.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: