Vodozaštita Banjaluke u prioritetu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Vlada Srpske do sada uložila oko četiri miliona KM u vodozaštitu područja grada Banjaluke i u narednom periodu će se ići na rješavanje prioriteta u toj oblasti.

Pašalić je nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem rekao da je vodozaštita najkritičnije pitanje za Banjaluku, koja je s time imala dosta problema posljednjih godina.

“Razgovarali smo koji su to kritični objekti koje moramo prioritetno rješavati u budućem periodu kao što su sprudišta na Vrbasu nizvodno od Banjaluka”, rekao je Pašalić novinarima.

On je dodao da je razgovarano o regulaciji korita rijeke Vrbas u urbanom području, te o eksploataciji, odnosno dislokaciji šljunka na području grada i uzvodno od grada.

“Kada je riječ o arboretumu /zbirka autohtone vrste drveća/ i šumarstvu, dao sam sugestiju da se ta aktivnost, koju ćemo finansirati iz projekata koji dolaze, na neki način integriše sa Botaničkom baštom Univerziteta u Banjaluci”, naveo je Pašalić.

On je konstatovao da je banjalučki Centar za razvoj sela u posljednjih nekoliko godina postala institucija koja je prepoznata na terenu.

Radojičić je, podsjetivši da Banjaluka ima master plan zaštite od poplava koji je urađen sa UNDP-om za vodotoke Vrbasa i Vrbanje na cijelom području, naveo da se ušlo u realizaciju aktivnosti saniranja obala i korita na području uzvodno od granice sa opštinom Laktaši.

Prema njegovim riječima, za nastavak projekata iz oblasti vodozaštite grad je zainteresovan za dodatna međunarodna sredstva

Radojičić je rekao da se projekat arboretuma razvija u mjestu Trapisti gdje je to zamišljeno kao zaštićeno područje koje će biti i izletnička i edukativna zona sa dosta različitih sadržaja.

“Po tom pitanju razgovarali smo sa ministrom /Pašalićem/ da kroz međunarodna sredstva i međunrodne projekte to podrži, jer mi to sopstvenim sredstvima ne možemo realizovati”, istakao je Radojičić.

Srna

Ostavite komentar: