„Vodovod“: Voda apsolutno ispravna za piće

Voda iz banjalučkog „Vodovoda“ je u potpunosti ispravna i ispunjava uslove iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode, saopšteno je iz „Vodovoda“.

Povodom dezinformacija o navodnoj neispravnosti vode, iz „Vodovoda“ ističu da svi analizirani parametri u vodi odgovaraju prvoj i drugoj klasi voda, u skladu sa Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotokova.

Saopštenje “Vodovoda” prenosimo bez uredniče intervencije.

Dana, 24.05.2019 godine u okviru redovnih aktivnosti vezanih za monitoring rijeke Vrbas uzvodno od vodozahvata, primjećene su modro-crvene trake uzvodno od brane Bočac. O ovoj pojavi smo informisali nadležne institucije: Inspektorat Republike Srpske (inspekcija za hranu i vodnu inspekciju) i Institute za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a naše aktivnosti vezane za frekvenciju uzorkovanja vode, broj uzoraka i vrstu parametara koji se analiziraju značajno povećali iz preventivnih razloga.

Brana Bočac se nalazi 50 km uzvodno u odnosu na vodozahvat Novoselija, a tok rijeke Vrbas poprima brdsko – planinske karakteristike i odlikuje ga velika moć autopurifikacije.

Slična pojava se dešavala i ranije, i to 1999/2000. godinu i 2003. godine. Tada su rađene opsežne analize koje nisu pokazale nikakvu promjene u pogledu kvaliteta sirove vode, a nisu utvrđene promjene vezane za kvalitet vode za piće.

Od dana ove pojave povećane su sve kontrole i možemo reći da do danšnjeg dana:

1. svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka (Sl.gl. RS, br. 42/01), u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

2. svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju (Sl.gl. RS, br. 88/17).

Pored naše laboratorije, kontrolu obavlja i JZU Institut za javno zdravstvo RS – Banja Luka, navodi se u saopštenju banjalučkog “Vodovoda”.

 

(BL PORTAL) 

Ostavite komentar: