“Vlada će nastaviti podržavati razvoj Banjaluke”: Prvi sastanak Viškovića i Stanivukovića

Na prvom sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića pokrenuto je pitanje izgradnje Centralnog spomen obilježija palim borcima.

“Imaćemo sastanak s nadležnim ministrom i planiramo kupovinu zemljišta između Palate predsjednika RS i Gradske uprave. Čim riješimo imovinsko-pravne poslove, gradićemo spomenik”, saopštio je gradonačelnik Stanivuković.

Stanivuković je rekao da je to samo jedno od pitanja koje je razmatrano, te da sastanak daje dozu optimizma.

“Razgovarali smo o izradi socijalne karte za grad koja je važna za namjere administracije da sufinansira boravak djece u vrtiću”, rekao je Stanivuković.

Naveo je da su tokom prvog zvaničnog sastanka održanog u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske razgovarali i o budžetu grada Banjaluka, te da je dobio uvjerenje da će Vlada RS i dalje podržavati razvoj grada.

“Dogovoreno je da će Vlada RS izdvojiti pola potrebnih sredstva za izgradnju dvorane na Laušu, a ostatak grad. Dvorana će biti završena do kraja godine”, rekao je Stanivuković i dodao da se radi o projektu koji je vrijedan 1, 7 miliona KM.

Rekao je i da se Vlada RS neće uključiti u projekat grada za obezbjeđenje sredstva za besplatne udžbenike.

“Rečeno nam je da ne mogu obezbijediti sredstva za sve lokalne zajednice, pa da ne mogu izdavajati Banjaluku po tom pitanju. Mi planiramo i bez toga ćemo da nastavimo sa tim projektom i vidjećemo koliko ćemo moći izdvojiti iz budžeta grada”, naveo je Stanivuković.

Stanivuković je, govoreći o izgradnji mosta u Docu, rekao da je prethodna Gradska uprava za izgradnju obezbjedila tri miliona KM, što je svega 15 odsto. Naglasio je da su radovi stali u fazi kada je uloženo milion maraka, a da će ostala dva miliona KM biti preusmjerena u prioritetnije stvari.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Vlada podržava sve lokalne zajednice u Srpskoj, a da je za realizaciju projekata na području Banjaluke posredstvom javnih preduzeća i Budžeta Republike planirano da bude izdvojeno više od 50 miliona KM.

Kazao je da neki projekti ‘već sutra mogu biti operativni’.

Višković je naveo da je, između ostalog, planirano ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu preko “Puteva RS” oko 1,5 miliona KM, gradnja trafo-stanice za stabilno snabdijevanje strujom vrijedna oko 15 miliona KM, te preko Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo oko 12 miliona KM za projekte, i tako dalje.

“U zdravstveni sektor za Banjaluku su planirane investicije do 2027. godine od 364 miliona KM. Između ostalih, za onkologiju 51 milion KM, za objekat za stacionarni saobraćaj 30, za Medicinski fakultet oko 100 miliona KM, te završetak kardiohirurgije i mnogo drugih projekata”, naveo je Višković.

Komentarišući besplatne udžbenike Višković je istakao da Vlada RS ne može obezbjediti udžbenike đacima u Banjaluci, a da to isto ne uradi za učenike u Bijeljini ili nekoj drugoj lokalnoj zajednici.

Dodao je da će Vlada RS nastaviti finansirati i sufinansirati projekte Banjaluke kao i do sada.

Istakao je da je epidemiološka situacija ponovo pogoršana u RS.

Višković je naglasio da je juče u toku dana kao komandant štaba poslao cirkularno pismo svim načelnicima i gradonačelnicima u RS kako bi im još jednom sugerisao da su odgovorni za epidemiološku situaciju u svom gradu ili opštini.

 

Ostavite komentar: