Vješte ruke: Frizerski salon “Hospital” stavlja osmijeh na lica pacijentima UKC-a

13.11.2023. | 08:36

Frizerski salon pod nazivom “Hospital” jedinstven je u Banjaluci po tome što pruža usluge onkološkim pacijentima potpuno besplatno, a nalazi se u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

U sklopu UKC-a nalazi se jedan “veseli kutak” koji, poput psihoterapije, stavlja osmijeh na lice oboljelim pacijentima ove klinike, a u pitanju je muški i ženski frizerski salon “Hospital”, u kojima obučene radnice pružaju kako frizerske, tako i kozmetičke usluge.

Prema riječima frizerke iz ovog salona, koja vještim rukama i osmijehom unosi radost i pruža podršku svojim pacijentima, za rad na ovakvom mjestu potrebno je ne samo biti dobar frizer, već biti i dobar psiholog, a naročito zbog oboljelih klijenata.

“Svakako imamo jedan veoma odgovoran zadatak, a najteže nam pada rad s onkološkim pacijentima”, kazala je ona za “Nezavisne novine”, te dodala da u takvim trenucima moraju biti najjače i truditi se da imaju osmijeh na licu.

Kako kaže, kada su u pitanju onkološki pacijenti, nastoje da se ponašaju kao i sa svakom drugom mušterijom.

“Ipak, prvenstveno treba da budemo dobri psiholozi, te da uveselimo ovu osobu, kojoj nije nimalo lako u ovom trenutku”, rekla je ona i  objasnila na koji način najčešće razveseli svoje klijente koji zbog onkološke bolesti moraju da skrate kosu.

“Trudim se da se osoba osjeća prijatno koliko god je to moguće. Nakon toga sklopimo dogovor da odbrojavamo dane do nove kose i novih frizura, tako da čak ni osmijeh nije izostavljen”, rekla je ona.

Kako dodaje, sve usluge mogu pružiti pacijentima, ali i zaposlenima u UKC-u, kao i mnogim drugim mještanima.

“Cijene usluga su svima pristupačne”, napomenula je ona i dodala da se onkološkim pacijentima usluge ne naplaćuju.

“Trenutno salon ‘Hospital’ ima dva zaposlena radnika”, navela je ona.

Kako ističe, salon je otvoren 2019. godine.

“U tom periodu je prepoznata potreba, kako pacijenata tako i osoblja, za pružanjem frizerskih i kozmetičkih usluga u sklopu Kliničkog centra”, potvrdila je ona.

Dodaje da je poslovni objekat u vlasništvu UKC-a, a frizerski salon je u privatnom vlasništvu.

“U našem salonu šišaju se i osobe koje žele da doniraju kosu, ali se kosa daje Udruženju roditelja ‘Iskra'”, potvrdila je ona.