Vjenčanja nikad više: Ni korona nije omela Banjalučane da kažu sudbonosno “DA”

Korona i život pod striktnim mjerama, maskama i izbjegavanje druženja, mnogim parovima su poremetili ili odgodili svadbu. Ove godine, ako je suditi po brojkama, mnogi žele to da nadoknade.

Do 10. septembra u Banjaluci je bilo 645 vjenčanja. Brojka je sigurno i veća, jer je bilo i onih koji su “da” rekli u nekoj od mjesnih kancelarija.

Od početka ove godine najviše vjenčanja bilo je prošlog mjeseca – 111. Zanimljivo je da je avgusta prošle godine bilo tek jedno vjenčanje manje. Velikih svadbi nije ni bilo, ali to se ove godine, bar dok je korona situacija bila nešto povoljnija, promijenilo.

Ako je suditi po zauzetosti svadbenih salona i restorana na području grada, kao i da se za termin za iznajmljivanje ili kupovinu vjenčanice treba naručiti, onda su parovi ove godine požurili da se vjenčaju i provesele. Vjerovatno zbog straha da bi jesen mogla donijeti nove, strože epidemiološke mjere.

Septembar je inače, pored maja, omiljeni mjesec mladenaca. Tako je prvog vikenda u devetom mjesecu ove godine u Banjaluci bilo čak 33 vjenčanja. Bilo je vjenčanja i radnim danima. Kako je nam je rečeno u Gradskoj upravi, mladenci u Banjaluci za vjenčanja najčešće biraju petak, subotu i nedjelju. Zakon nije ograničio kojim danima se smije vjenčati, ali parovi najčešče biraju vikend.

“U mjesnim kancelarijama parovi imaju mogućnost da se vjenčaju i drugim danima u sedmici. U praksi, to rade oni koji žele vjenčanje na neki njima važan datum, godišnjicu, i to onda može biti i utorak ili srijeda ili bilo koji drugi dan”, kaže za Srpskainfo stručni saradnik matičar Dragan Maksimović.

Sagovornica Srpskainfo imala je vjenčanje u novembru prošle godine, i to u petak. Zbog epidemioloških mjera, svadba je bila sa tek nekoliko osoba. Njoj i suprugu bilo je važno da je vjenčanje baš tog datuma, a kako je bilo radni dan, neki nisu mogli da dođu na sam čin sklapanja braka.

“Htjeli smo taj datum, jer nam je bila godišnjica veze. Nije nas brinulo što je radni dan. Ljude koji nisu bili s nama gostili smo kasnije. A mi smo sada sigurni da nećemo zaboraviti godišnjice”,  kroz smijeh govori Sanja P.

Po podacima Gradske uprave, prošle godine je u Banjaluci bilo 719 vjenčanja. U ovaj broj nisu uračunati sklopljeni brakovi u nekoj od mjesnih kancelarija. Koliko parova je svoj “savršen dan” prolongiralo, nije poznato. Prošle godine, kada je počeo haos zbog korone, velikog broja zaraženih i preminulih, neki su vjenčanja pomjerali ili potpuno odgađali. Ali, neke ni pandemija nije mogla omesti na putu da postanu muž i žena. Doduše, bilo je mjeseci kada su se mogli nabrojati na prste jedne ruke.

“U aprilu prošle godine, kada je počela situacija s koronom, bila su samo četiri vjenčanja. Nikada nismo imali tako malo vjenčanja”, ističe matičar Maksimović.

Poređenja radi, u januaru prošle bilo je 31, a ovog januara 42 vjenčanja. U februaru 2020. – 47, a u februaru 2021. . 63 vjenčanja.  U martu prošle godine bilo je 29, a ovog marta 20 vjenčanja više. Ovog aprila sklopljeno je 55 brakova više nego aprila prošle godine. Razlika u broju vjenčanja maja 2020. i 2021. je velika. Prošle godine sudbonosno da izgovorilo je 45 parova, ove 103. U junu prošle godine bilo je 74, ove 90 vjenčanja, dok se u julu 2020. vjenčao 81 par, a ove godine 10 više.

“Prošle godine bilo je dosta vjenčanja, iako nisu organizovane svadbe. Dolazili su samo kumovi, da se obavi formalni dio, a proslave su odgađane”, kaže Maksimović.

Ove godine situacija je dosta drugačija. Termini za svadbe i muzika su rezervisani mjesecima unaprijed. U salonima vjenčanica ljetos je bila “ludnica”. Kako su nam rekli, bilo je mladenki koje su prolongirale vjenčanje i uspjele ove godine sve da organizuju. Htjele su da zablistaju na važan dan, pa nisu žalile novca za haljinu iz snova, čija cijena je znala dostizati i više od 1.500 maraka.

“Imali smo nekoliko dama koje su se prošle godine vjenčale, a ovog ljeta su sa suprugom pravile svadbu. Bilo je i parova iz inostranstva, naših ljudi, koji zbog korone nisu uspjeli sa familijom odavde da proslave vjenčanje, pa su to napravili ove godine”, pričaju za Srpskainfo u jednom salonu vjenčanica.

Prosječno u Banjaluci godišnje bude 900 do 1.000 vjenčanja, mada je proteklih godina tendencija pada sklopljenih brakova. Sa ovakvim trendom vjenčanja, 2021. godina mogla bi da bude završena s prosjekom.

Ostavite komentar: