Višković i Stanivuković se dogovorili: Vlada i Grad zajednički grade teren za “Srpska open”

Republika Srpska će po svemu sudeći uložiti milione maraka u organizaciju teniskog turnira “Srpska open”, a najveću infrastrukturnu stavku – izgradnju sportskog terena sa 6.000 mjesta uz park “Mladen Stojanović” će Vlada RS i Grad Banjaluka finansirati po 50 odsto, saznaje CAPITAL.

Ovaj sportski događaj treba da ugosti najveća imena iz svijeta tenisa kao što su srpski as Novak Đoković, a prema pisanju pojedinih medija u Banjaluku će doći i teniser Nik Kirjos.

Kako bi se održao ovaj turnir sve se priprema ubrzanim tempom, potvrdili su predstavnici Vlade RS i Grada Banjaluka, a i saradnja između ova dva nivo vlasti se odvija bez problema, što do sada nije bio slučaj.

Dosadašnja saradnja između republičkog nivoa, koju predvodi SNSD sa koalicionim partnerima i lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem iz opozicionog PDP u prethodne dvije godine je u najmanju ruku bila turbulentna.

Konstantno su sijevale razne optužbe za krađe, malverzacije te “nesposobno vođenje grada i/ili RS”, a projekti za koje se zalagala gradska vlast u Banjaluci je ili preuzimala na sebe republička vlast, kao što je izgradnja mosta u naselju Česma ili su “zbog problema sa dozvolama” bili u prolongirani/blokirani, kao što je izgradnja fontane u parku „Mladen Stojanović“.

Kada je u pitanju ovaj projekat obe strane su izgleda pronašle zajednički jezik ili interes – svi rade svoj dio posla i bez problema u komunikaciji, jer sve mora biti spremno do početka ATP turnira, koji je zakazan za drugu polovinu aprila 2023. godine.

Izgradnja teniskog terena

Najveća stavka, kada je u pitanju infrastruktura je izgradnja sportskog terena. Tako je za izgradnju sportskog terena za tenis koji treba da primi 6.000 gledalaca već obezbijeđena lokacija.

Vlada RS je nedavno prenijela pravo svojine na Grad Banjaluku nad parcelom od 19.580 metara kvadratnih, na atraktivnoj lokaciji, koja se naslanja na park „Mladen Stojanović“. Uporedo sa parcelom, kako saznajemo, ide i priprema projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za gradnju.

Premijer RS Radovan Višković je za CAPITAL rekao da će gradnju sportskog objekta Vlada RS i Grad Banjaluka finansirati „po pola“, ali nije precizirao o kojem iznosu se radi.

Pošto je sredina novembra, postavlja se pitanje kako će taj posao biti završen za manje od pet mjeseci, ako se uzme u obzir da ide zima, sa snijegom i niskim temperaturama, a radovi još nisu ni počeli.

Višković kaže da su dobili uvjerenje od izvođača da će taj posao biti urađen u datom roku.

Kroz rebalans budžeta dva miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da će se izgraditi teniski teren sa 6.000 mjesta, koji će po okončanju turnira „Srpska open“ biti multifunkcionalna dvorana, koju će grad Banjaluka koristiti za druge sportove.

Naglasio je da je „cilj Grada da prije održavanja turnira u aprilu sve bude gotovo“. Kako bi se taj plan realizovao Grad Banjaluka planira i potrebna sredstva.

„Ovogodišnjim rebalansom budžeta grada biće planirano dva miliona KM za ove namjene. To je samo dio sredstava, a u dogovoru sa Vladom RS ćemo planirati sredstva u budžetu grada za 2023. godinu, jer radovi prelaze i u iduću godinu“, rekao je za CAPITAL Stanivuković, ali ni on nije precizirao koliko sredstava će u konačnici zahtijevati ta investicija.

Iako Vlada RS, a ni Grad Banjaluka nisu željeli da iznesu konkretne cifre, može se naslutiti da se radi o višemilionskoj investiciji.

ATP turnir “Srbija open” se privremeno seli u Banjaluku, na period od godinu dana, sa ciljem da teniski centar “Novak” u Beogradu tokom tog periodu renovira.

Nedavno je tada srpski član Predsjedništva BiH, a aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik na društvenim mrežama objavio da će zvanični naziv ATP turnira, koji se sljedeće godine igra u Banjaluci biti “Srpska open”.

Ostavite komentar: