Viši sud u Banjaluci donio presudu: “Sokolski dom” se vraća u ruke grada

Viši privredi sud u Banjaluci donio je drugostepenu presudu po tužbi grada Banjaluke u predmetu “Sokolski dom” u korist grada, tako da se ovaj nacionalni spomenik vraća gradu, potvrdili su iz Gradske uprave

Donošenjem drugostepene presude u tužbi grada protiv “Sokolskog društva”, ovaj spor pravosnažno je okončan u korist grada, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

“Naime, u postupku je utvrđeno da je upis prava raspolaganja u korist ‘Sokolskog društva’ ništavan”, dodaju iz Gradske uprave.

Prema njihovim riječima, upisi u javnim evidencijama moraće se vratiti u prvobitno stanje, uzimajući u obzir obrazloženja presuda kojima su potvrđeni svi argumenti istaknuti od strane grada odnosno Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banjaluka.

“Jasno je da se radi o imovini grada odnosno nepokretnostima upisane kao Opštenarodna imovina, koje su svojevremeno dodjeljene od strane Opštine Banjaluka na korištenje – bez naknade Društvu za sportsku rekreaciju i fizičko vaspitanje ‘Partizan I’ – koji subjekat više ne postoji, a ne vlasništvo niti pravo raspolaganja”, pojasnio je Goran Bundalo, šef Odsjeka za pravna pitanja i propise Gradske uprave Banjaluka.

Dodaje se da se radi o objektu koji je 2013. godine proglašen za nacionalni spomenik.

“Grad Banjaluka će po pitanju navedenih nekretnina nastaviti preduzimati pravne radnje koje će dovesti do upisa prava svojine i posjeda u njegovu korist i korištenja predmetnih nekretnina u cilju obavljanja svojih nadležnosti i funkcija, a na korist naše lokalne zajednice i svih građana”, rekao je Bundalo.

Ostavite komentar: