Višečlanim porodicama potreban siguran dom

13.08.2022. | 08:57

Višečlane porodice, njih osam, dobiće od grada po 5.000 KM za poboljšanja uslova stanovanja, a iako je to značajna podrška iz Udruženja “Četiri plus” kažu da je potrebno donijeti sistemska rješenja da bi bilo trajno riješeno stambeno pitanje ovih kategorija.

Predsjednik ovog udruženja koje okuplja porodice sa četvoro i više djece Jovan Radovanović kazao je za “Glas Srpske” da je pomoć grada značajna za stvaranje boljih uslova za život ovim porodicama.

– Međutim, kada dobiju jednokratnu novčanu pomoć oni i dalje nisu stambeno zbrinuti, jer se uglavnom radi o nezaposlenim licima koja i pored ove pomoći ne mogu riješiti stambeno pitanje – kazao je Radovanović.

Prema pravilima konkursa jedna porodica može dobiti najviše 5.000 KM.

– Kada je pokrenuta ova inicijativa jedna porodica je mogla dobiti oko 1.000 do 2.000 KM, jer je cilj bio da što više porodica dobije pomoć. Mi smo reagovali i tražili da sredstva budu povećana. Zbog vrtoglavih poskupljenja ni 5.000 KM nije dovoljno – rekao je Radovanović.

Naveo je da trenutno ima više od 200 registrovanih porodica sa četvoro i više djece.

Grad je dodijelio rješenja za osam višečlanih porodica, za šta će iz budžeta biće izdvojeno 40.000 KM. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da grad podržava projekte Udruženja “Četiri plus”.

– I dalje ćemo težiti da poboljšavamo životne uslove porodicama sa četvoro i više djece. Već drugu godinu zaredom isplaćujemo sredstva za potrebe poboljšanja uslova stanovanja višečlanih porodica – rekao je Stanivuković.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac rekla je da se za ove porodice moraju pronaći i donijeti sistemska rješenja.

– Jednokratna pomoć za poboljšanje uslova stanovanja samo je jedan vid podrške ovim porodicama. Pored podrške radu Udruženja “Četiri plus” i sufinansiranja projekata, grad stipendira učenike iz ovih porodica, isplaćuje jednokratne podrške, a uveden je i besplatan prevoz za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica – poručila je Savić-Banjac.

Ciljevi

Cilj udruženja “Četiri plus” je stvaranje boljih uslova za život porodicama sa četvoro i više djece.

– Naša vizija je da porodice sa četvoro i više djece budu prepoznate kao važna kategorija i kapacitet demokratskog društva i jedan od nosilaca razvoja i napretka zemlje – kazao je Jovan Radovanović.