Više projekata za promociju jevrejskog kulturnog nasljeđa u Banjaluci

U okviru projekta “Iskorištavanje jevrejskog kulturnog nasljeđa u dunavskoj regiji – Rediskaver”, realizovano je više pilot projekata koji se odnose na kreiranje turističkih proizvoda.

Јedan od njih je izrada “kjuar” (QR) kodova, čijim skeniranjem posjetioci dobijaju informacije o četiri sinagoge koje su se nalazile u Banjaluci, saopšteno je iz Gradske uprave.

Informacije o navedenim lokacijama su dostupne na srpskom i engleskom jeziku i popraćene su fotografijama, a table sa ovim “kjuar” kodovima će činiti stalnu izložbenu postavku u Јevrejskom kulturnom centru “Arie Livne”.

Iz Gradske uprave navode da je kao pilot projekat, izrađena virtuelna šetnja od Gospodske ulice do hotela Palas, a koja pruža informacije o trgovinama koje su držali Јevreji prije Drugog svjetskog rata, Kastlovom ćošku i kući porodice Poljokan.

Virtuelna šetnja dostupna je na linku: https://www.get360tour.com/projects/jkcbl/

U okviru projekta, izrađena je i android aplikacija za mobilne uređaje na kojoj su dostupne informacije o navedenim lokacijama, a čiji je sadržaj uvezan sa Gugl mapom, kako bi se znale tačne lokacije na kojima se nalazilo jevrejsko kulturno nasljeđe.

Aplikacija se može preuzeti sa platforme Gugl plej pod nazivom “Јevrejska kulturna baština”.

Grad Banjaluka učestvuje u realizaciji projekta “Iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulturnog nasljeđa u dunavskoj regiji – Rediskaver” kao partner u okviru međunarodnog konzorcijuma, čiji je nosilac opština Segedin iz Mađarske.

Projekat je podržan kroz Transnacionalni program “Dunav” Evropske unije, a partner na projektu je Јevrejska opština Banjaluka.

Projekat je počeo u maju 2018. godine i predviđeno je da traje do 2021. godine.

Prva Јevrejska opština u Banjaluci osnovana je 1848. godine. Prve dvije sinagoge osnovane su 1888. i 1892. godine. Prije Drugog svjetskog rata, Јevrejska opština je brojala preko 500 članova, što je predstavljalo oko sedam odsto tadašnjeg stanovništva Banjaluke. Ova zajednica je igrala značajnu ulogu kao nosilac i promoter ekonomskog i kulturnog razvoja Banjaluke.

Ostavite komentar: