Više od 1.000 djece čeka na povratak u banjalučke vrtiće

Zbog aktuelne epidemiološke situacije brojni mališani, iako su upisani, ne mogu da borave u svojim obdaništima, a prema podacima nadležnih, na povratak u gradske vrtiće čeka više od 1.000 najmlađih Banjalučana.

Prije pandemije u gradskim vrtićima je, prema zvaničnim evidencijama, bilo upisano više od 2.000 djece, ali trenutno, zbog važećih mjera, samo dio njih može provoditi vrijeme u obdaništima, dok su njihovi roditelji na svojim radnim mjestima.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da je prethodnih dana u vrtićima u prosjeku boravilo oko 700 djece.

– Roditelji 1.067 djece žele vratiti u vrtiće svoje mališane, ali im mi to ne možemo omogućiti, zbog ograničenja koje kaže da po grupama maksimalno možemo imati 15 djece – objasnila je ona.

Ugovori

Dodala je da roditelji tih mališana imaju sklopljene ugovore s Centrom, odnosno da su njihova djeca upisana u gradske vrtiće.

– Roditelji svaki dan zovu i raspituju se kada će biti moguće da svoju decu dovedu u vrtiće. Dnevno imamo oko 50 takvih poziva. Skoro sve djelatnosti su počele da rade, malo ko radi od kuće i oni zbog svojih obaveza i poslova moraju djecu vratiti u vrtiće, tako da nam to ograničava mogućnosti svima – navela je ona.

Dodala je da u takvim situacijama kažu roditeljima da nisu u mogućnosti da prime njihovu djecu zbog instrukcija koje su dobili od Instituta za javno zdravstvo RS o maksimalnom broju djece po grupama.

– Pokušavamo im objasniti da odluka o broju djece u grupama nije u našoj nadležnosti i da kao i svi ostali moramo poštovati mjere koje su propisane – dodala je Kurtinovićeva.

Godišnji odmori

Navela je da im problem kod organizacije rada predstavljaju i godišnji odmori zaposlenih.

– Ranijih godina smo za vrijeme godišnjih odmora i odsustva radnika spajali manje vrtiće s velikim. To sada nije moguće, jer imamo više ograničenje da po grupama imamo do 15 djece, a pored toga jedna od mjera je da nema spajanja raznih grupa djece – kazala je ona.
Problemi sa smještajem djece, odnosno ograničenja do 15 mališana po grupi je razmatrano i na posljednjoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj su bili i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti promijenjena ta instrukcija, s obzirom da svaki dan imamo porast broja novozaraženih. Pored toga, bilo je i slučajeva pojave virusa korona u nekim vrtićima van Banjaluke – naveo je on.

Porast broja zaraženih

Kada se sve to uzme u obzir, Radojičić kaže da ne očekuje da će uskoro biti promijenjena ta norma.

-To je tako isključivo zbog aktuelne epidemiološke situacije; ne smijemo staviti 30 djece u jednu grupu – kategoričan je on.

Informacije koje svakodnevno stižu sa terena nisu nimalo ohrabrujuće i pokazuju da će se povratak svih mališana u vrtiće ostaviti za neko bolje vrijeme.

Prema zvaničnim podacima nadležnih, u RS je prethodnih dana došlo do naglog porasta novozaraženih virusom korona. Na dnevnom nivou te cifre su se kretale od 4o do 80 zaraženih građana Srpske, dok su u subotu bila registrovana čak 103 nova slučaja, od čega je 16 iz Banjaluke.

Apel

Manje grupe djece po vrtićima nisu problem koji pogađa samo banjalučke vrtiće, poručila je Jelena Kurtinović.

– Te probleme imaju sve predškolske ustanove u RS. U prilog tome govori i činjenica da je predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova RS, Vukomir Stanković, uputio ponovljeni apel nadležnima za odobravanje normalizacije rada ispred svih predškolskih ustanova Srpske – navela je ona.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: