Virus hara u Banjaluci: Ambulante pune pacijenata

Sezona respiratornih infekcija, praćena upalom pluća, curenjem nosa i kašlja u punom je jeku. Banjalučke ambulante svakodnevno su pune.

Pacijenti koje je ekipa ATV-a zatekla u ambulanti potvrđuju simptome.

“Kosti cijepa, iz kreveta kad izađem vani groznica trese, stvarno je nemoguće. Kašalj konstantno, temperatura promjenjiva…. Upaljene bronhije, nisam imala temperaturu, jako sam kašljala, ovo je sad pri kraju…. Vruće, hladno ona groznica, a temperature nije bilo, navode neki od Banjalučana koji su danas zatražili pomoć porodičnog ljekara.

Infekcije je teško razlikovati jednu od druge. Doktori ističu da stanje nije alarmantno, ali ni bezazleno.

“Pacijenti treba da se jave ukoliko imaju izraženu febrilnost 40 stepeni, ukoliko je opšte stanje izrazito loše, povraćaju, nemaju apetit, ne jedu nekoliko dana, izražene glavobolje, bolove u grlu. Ukoliko su te tegobe izraženije traju duže, spuštaju se u donje partije respiratornih puteva i onda postaje ozbiljnije”, kaže Brankica Miljanović, specijalista porodične medicine.

Posljedice na zdravlje stanovništva je ostavio i korona virus. Pored vakcine protiv gripa, glavna prevencija je jak imunitet. Trenutno se nalazimo na vrhuncu i slijedi period staganacije, poručuju epidemiolozi.

“Bolnički nivo je prijavio nešto manji broj infekcija nego prošle nedjelje. Taj broj je značajno manji, čak sa 80 na 64 tako da je to dosta niži broj. Broj akutnih respiratornih infekcija takođe niži, dok oboljenja sličnim gripi njih je otprilike isto. Kako ide kraj januara da se tako polako dolazi do vrha i nakon toga slijedi plato i pad”, kaže Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institut za javno zdravstvo.

Bolesti se lakše i brže prenose u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veći broj osoba. U najrizičniju grupu spadaju starije osobe, hronični bolesnici i trudnice.

Ostavite komentar: