VIDEO – Zoran Talić: Hitno sanirati stanje u “Incelu”!

Nakon ljetne pauze, gradski parlamentarci sutra će ponovo sjesti u Skupštinske klupe. Na dnevnom redu naći će se mnogo važnih tačaka, ali ona koja će u svakom slučaju privući najveću pažnju, kako pozicije, tako i opozicije, tiče se stanja u poslovnoj zoni “Incel”, koja se odnosi na aferu “Piralen”.

– Bitno je da cjelokupna javnost sa ovim slučajem bude upoznata – rekao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, gostujući u emisji “Banjalučka hronika” Elta televizije.

Dodao je da je odmah inicirao da se pristupi rješenju ovog problema, čim se, nako požara, saznalo kakvo je stanje u krugu nekadašnje fabrike “Incel”, kao i da javnost mora biti upoznata sa tim šta se tamo zaista desilo.

– Tada, kada se to desilo, ja sam uputio jedan dopis Odjeljenju za inspekcijske poslove da nam dostave informaciju šta je do tog momenta urađeno, koja su to ispitivanja i analize urađene, koja je to količina piralena, kao i šta su nam daljni koraci, kako bih mogao da obavjestim same odbornike u Skupštini grada. Kada sam od Odjeljenja za inspekcijske poslove dobio preeliminarne informacije, odbornici su ih već imali na uvid krajem maja. Ono što je najbitnije jeste da ćemo imati priliku da razmatramo šta je sve to što se dešava, što se dešavalo i što se sad dešava u “Incelu” – rekao je Talić.

On tvrdi da je Informacija koja će sutra naći pred odbornicima dobro sačinjena, sa svim realnim parametrima.

– U sklopu te informacije nalaze se tri stvari: informacija o trenutnom stanju, program mjera za sanaciju samog tog zagađenog zemljišta i koji su to dalji koraci, te treća, koja se odnosi na program sveobuhvatne zdravstvene zaštite za stanovnike grada Banjaluka na određena kardiovaskularna i maligna oboljenja – kaže Talić.

Smatra da je bitno da javnost bude upoznata sa ovim problemom, ali i sa mjerama koje se preduzmaju i koje će biti preduzete da se stanje u Poslovnoj zoni “Incel” sanira.

– Grad Banjaluka i kompletna Gradska uprava pokrenuli su svu tu priču, čim se saznalo za taj ekološki incident, koji se desio u martu mjesecu u krugu “Incela”. Već je obavljeno 61 mjerenje na zemljištu u “Incelu”, na oko 80 hektara. Ono što je jedan od zaključaka jeste da se i dalje nastavi mjeriti i ispitivati samo to zemljište, odnosno da je potebno da se prave određene analize. Za naše građane je izuzetno bitno da se u cijelu ovu priču uključuje jedan ekspertski tim, koji koordiniše samo Ministarstvo za prostorno uređenje, sačinjeno od strane holandskih eksperata, a u tom timu će biti i predstavnici Grada Banjaluka, te drugih republičkih institucija. Sigurno da ćemo biti prvi koji su se upustili u ovako nešto, u rješavanje takvog problema. Mislim da moramo potražiti iskustva od drugih u regionu. Ono što smo uspjeli jeste da dođemo do određenih kontakata. Došli smo do toga da se može razmišljati o jednoj, prvoj fazi, koja se odnosi na sanaciju takvog zemljišta, odnosno da se to pitanje zemljišta rješava privremeno, tako što će se skladištiti u određene plastične boce. Ipak, ono što se sigurno mora dešavati u vidu trajnog rješavanja piralena u poslovnoj zoni „Incel“ jeste spaljivanje tog kompletnog, zagađenog zemljišta – zaključuje Talić.

Gostujući u “Banjalučkoj hronici”, Talić je govorio o prodaji prvih parcela u Poslovnoj zoni “Jelšingrad” o čemu će takođe raspravljati gradski odbornici na sutrašnjem zasjedanju.

Osvrćući se na lokalne izbore, koji će se održati naredne godine, Talić je rekao da će stranka na čijem je čelu, “Poligraf” izaći pred birače sa kvalitetnim programom i svojim listama.

– Mi već uveliko pripremamo, prije svega program. Nismo mi samo fokusirani da čekamo neke izbore. Mi smo i prošle godine mogli da izađemo na izbore, gdje su nam ankete išle u prilog. Istaživanja i ispitivanja javnog mnjenja išla su nam u prilog u Banjaluci. Tada sam rekao – Ne, idemo da razgovaramo sa građanima. Cilj nam je da ljudima pokažemo za šta se mi zalažemo, da jednostavno naši sugrađani osjete kompletan naš koncept, kompletan naš koncept jeste rad na terenu među našim sugrađanima, pokretanje određenih inicijativa, tražanje određenih rješenja, ali isto tako da im ponudimo i program, ne samo kratkoročnih mjera, već dugoročnih naših aktivnosti. Da im predstavimo koja je to naša vizija razvoja Banjaluke – ističe predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Talić je na kraju dodao da je veoma zadovoljan kako se Banjaluka trenutno razvija, u svakom pogledu, naročito kada se govori o saobraćajnoj infrastrukturi, inicirajući prijedlog da glavna gradska ulica, odnosno ulica Petra I Karađorđevića bude u budućnosti jednosmjerna, a jedan od prijedloga koji će takođe ugledati svjetlo dana jeste – uvođenje treće saobraćajne trake u u Karađorđevoj ulici gdje bi srednja traka funkcionisala po sistemu time-sharinga.

Gostujući u “Banjalučkoj hronici” Talić je govorio i o Centru za prekvalifikaciju kadrova, kao i o planovima oživljavanja jednog pomalo zaboravljenog izletišta na rijeci Suturliji.

 

Izvor:(Elta HD / SrpskaCafe)Ostavite komentar: