VIDEO – Sportovi na Vrbasu novi turistički potencijal Banjaluke

Turistička kajak kanu vožnja na Vrbasu moguća je tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme je proljeće i ljeto, pa se trenutno u Banjaluci održava Svjetsko juniorsko prvenstvo. Učestvuju ekipe iz cijelog svijeta, tako da sportskim timovima pruža izvrsne uslove za trening i takmičenje.

Kajak je blisko vezan za turizam, a rijeka Vrbas i priroda privlače veliki broj ljudi koji dolaze u Banja Luku.

– Јuniorsko prvenstvo je poznato zbog toga što dolazi i veliki broj roditelja i to svakako treba iskoristiti na svaki mogući način – kaže Nikola Stanković, trener Kajak kanu klub Banjaluka.

Banjaluka je postala svjetska kajak destinacija, a ekipe su došle iz 18 zemalja.

– Ovo je lijep grad i mi se osjećamo dobro. Dobri su valovi. Volim ovu rijeku, ona je posebna i dobra je staza. Јako smo zadovoljni – ističe Erl Refre iz Belgije.

Јuli Luis iz Velike Britanije ističe da nije prvi put u Banjaluci. Uvijek se na neki način vraća Vrbasu.

– Uvijek je uzbudljivo, pogotovo na svijetskom prvenstvu. Mi apsolutno volimo Banja Luku, ovdje smo treći put. Lijepa je priroda, dobro je organizovano i lijepo je vidjeti ovoliko takmičara na rijeci – ističe Luis.

Turisti koji dolaze na svjetsko prvenstvo dolaze sa porodicama, a tu ima i posmatrača koji ih prate kako bi uživali u ovom sportu.

– To su kratkoročni efekti koji utiču na povećanje turizma – poručuje Zoran Sanković, iz Turističke organizacije Banjaluka.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke vjeruje da grad živi sa sportistima tih nekoliko dana.

– Nekoliko narednih dana grad će živjeti sa sportistima, očekujemo da će ih biti nekoliko hiljada – riječi su Radojičića.

Grad Banjaluka već dugi niz godina podržava takmičenja koja organizuje Kajak-kanu klub Vrbas na divljim vodama, a organizatori se nadaju da će ih ubuduće biti sve više koji će dolaziti da treniraju na rijeci Vrbas.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: