VIDEO – Kome je pripadao srednjovjekovni mač pronađen u kamenu na dnu Vrbasa?

Ronioci kluba BUK iz Banjaluke našli su u koritu rijeke Vrbas, nadomak Banjaluke dugi srednjovjekovni mač zaboden u kamen. Po svemu sudeći, riječ je o značajnom arheološkom otkriću, a pretpostavlja se da je korišten u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Јedinstveno otkriće mača u kamenu u rijeci Vrbas neizbježno asocira na “Ekskalibur”, čuveni mač iz legende o kralju Arturu. Porijeklo i starost “Vrbaskog mača” tek treba da se utvrdi.

Ronioci kluba BUK su prilikom redovnih aktivnosti pronašli predmet koji potiče iz 13. ili 14. vijeka.

S obzirom da nemaju ronioce koji se bave arheologijom obratili su se muzeju Republike Srpske i Zavodu.

Ovakvi mačevi na našim prostorima su rijetki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja i za Muzej i za grad Banjaluku.

– Do sada je pronađen samo jedan mač koji imamo u našoj postavci, s tim da je značaj ovog mača veći jer se nalazi na arheološkoj lokaciji – kaže Ivana Pandžić, kustos u Muzeju Republike Srpske.

U cijelom procesu, koji se planira izvesti krajem mjeseca u zavisnosti od vremenskih uslova i vodostaja Vrbasa, učestvovaće konzervatori i arheolozi iz Srbije.

– Završila sam jedan dio priobabalne arheologije, kolege iz Beograda će učestvovati kao restauratori i biće nam potrebna logistika – navodi Ana Ćurić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Јanko Vračar, istoričar u Muzeju Republike Srpske istakao je da se najvjerovatnije radi o bastardnom maču koji je na ovim prostorima bio prisutan od 14 vijeka. Kako kaže, glavni mačarski centri su bili u Dubrovniku i u gradovima u srednjoj Bosni.

Mač će se, nakon temeljnog čišćenja i konzervacije, čuvati u fundusu Muzeja Republike Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Nakon toga će se odrediti tipološke osobine mača. Projekat “Vrbaski mač u kamenu” može biti iskorišten u promociju kulturnog nasljeđa, ali i turističke ponude.

 

Izvor.(RTRS)

https://www.facebook.com/portalBL/posts/10156097393732471?__xts__[0]=68.ARDGSO4UJLzr9o2F_fL5yEQgXEFLM6NxOomruyGDKTC5UdGG0FoELCAc6Q_aZp93z7i6thB8pUaF_dx6dM209ChPfeGPaiuFKKlAvgX5-sCNPJhysfV7DZIWlPx2RDkaZz7mrYytOLXW1fXou7_AV554ACdXK9AXMdwKy5d538BkUk_m8oGPoFx7NePjJtUClC0Sl_PmABHErSxl6ZXdz7WmGbxtPT5FpiyDyLR9b96pIabnFKDNQ9KZjQ4DTaohwdV5MEppw-dSKLL7rOoudX0asxTjgCbhZMzECJZEPtM67QTcJKDOMUmjbj_-F-bK31JeNWDYj2afdvIqXCqD&__tn__=-ROstavite komentar: