Verići presušili: Mještani banjalučkog naselja bez kapi vode danima

Usljed visokih temperatura, koje su zabilježene u proteklom periodu, evidentna je velika potrošnja vode na području grada, a mještani nekoliko mjesnih zajednica se iz dana u dan žale na probleme sa vodosnabdijevanjem.

Kako su nam kazali mještani naselja Verići, već nekoliko dana nemaju vodu, a s obzirom na visoke temperature – u velikim su problemima.

“Mi smo obavijestili nadležne, rekli su da je bio kvar na pumpi i da voda treba da dođe uskoro, međutim to se nije desilo. Jutros smo ponovo zvali i rečeno je da kvar nije prijavljen”, kažu nezadovoljni mještani.

Kako su dodali, danima su bez kapi vode, a niko od nadležnih ne reaguje.

“Niko nam ni cisternu nije poslao, a to bi nam veoma značilo”, ističu mještani.

Oni smatraju da ovo nije restrikcija u vodosnabdijevanju jer bi bar nekad imali vodu, prenose Nezasivne.

“Nadležni će navesti da je ovo restrikcija zbog povećane potrošnje, ali to ne može biti tako jer mi bukvalno nemamo ni kap vode u česmama”, navode ogorčeni mještani.

Iz “Vodovoda” navode da su visoke temperature dovele do problema u vodosnabdijevanju rubnih dijelova grada.

“Problem se inače javlja u ljetnom periodu kada su temperature izuzetno visoke, nastaje kada svi potrošači u isto vrijeme troše vodu, što dovodi do toga da se rezervoari ne mogu napuniti zato što sva proizvedena voda ide direktno u mrežu. Tako viši dijelovi grada osjećaju pad pritiska, a onda i prekid u vodosnabdijevanju”, navode iz “Vodovoda”.

Ističu da se baš zbog ovog problema trenutno radi na izmjeni režima rada na vodovodnoj mreži kako bi napunili rezervoar Tunjice, čime bi se uspjelo normalizovati vodosnabdijevanje u naseljima Dragočaj, Ramići, Šargovac, Kuljani, Mišin Han, Potkozarje, Verići, Piskavica, Prijakovci i Trn.

“Ovom prilikom upućujemo apel svim potrošačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne potrebe, a nikako za zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, pločnika, terasa, dvorišta, punjenje bazena i slično”, navode iz “Vodovoda”.

Dodaje da kada su u pitanju cisterne s vodom, područja koja su ugrožena u pogledu snabdijevanja vodom za piće obraćaju se mjesnoj zajednici, a MZ se obraća Civilnoj zaštiti, u čijoj je nadležnosti, da u dogovoru s “Vodovodom” organizuje prevoz cisterni s vodom za piće do ugroženih područja.

Ostavite komentar: