Vanredni inspekcijski pregled: Utvrđeni propusti u privatnoj medicinskoj školi u Banjaluci

26.08.2022. | 14:17

U privatnoj Srednjoj medicinskoj školi “Petar Kočić” u Banjaluci inspekcija je utvrdila propuste u radu, pa je ovoj ustanovi naloženo da Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske podnese zahtjev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za nastavak obavljanja djelatnosti, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Inspektorat je naložio da se imenuju organi upravljanja i rukovođenja ovom školom.

“Inspektor za prosvjetu i sport je tokom vršenja kontrole utvrdio da je došlo do propusta u radu i organizaciji rada ove srednjoškolske ustanove u smislu nepravilne primjene i neizvršavanja Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju”, rekli su u Inspektoratu Srpske.

Vanredni inspekcijski pregled ove srednjoškolske ustanove izvršila je Republička uprava za inspekcijske poslove, Sektor inspekcije za prosvjetu i sport, postupajući po zahtjevu Ministarstva prosvjete i kulture.

Iz Inspektorata su podsjetili da je rješenjem resornog ministarstva od 28. juna 2017. godine utvrđeno da Srednja medicinska škola “Petar Kočić” ispunjava propisane uslove za osnivanje i početak rada i obavljanje djelatnosti srednjoškolskog obrazovanja u struci za zdravstvo zanimanje medicinski tehničar i fizioterapeutski tehničar, a rješenjem istog organa 7. juna 2018. godine školi je data saglasnost za početak rada.

“Imajući u vidu da se ispunjenost uslova za rad i nastavljanje djelatnosti obavezno utvrđuje svake četiri godine, odgovorno lice je dužno da podnese zahtjev resornom ministarstvu, koje je od inspekcije o svemu pravovremeno obaviješteno”, rekli su u Inspektoratu Srpske.

Privatna medicinska škola “Petar Kočić” u Banjaluci bez ikakvog objašnjenja otkazala je upis učenicima u prvi razred nove školske godine.