Ustaše ubile više od 2.300 ljudi: Sutra u Drakuliću pomen stradalim Srbima 1942. godine

Sutra će u Drakuliću biti obilježena 81. godišnjica stradanja Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema programu obilježavanja, u devet časova biće služena liturgija u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a u 12 časova pomen pobijenim kod spomenika u Drakuliću, nakon čega je predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik.

Podsjetimo, 7. februara 1942. godine, pripadnici fašističke NDH, u samo jednom danu, na svirep način, bez ispaljenog metka, pobili su više od 2.300 potpuno nevinih srpskih civila u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

Organizovan prevoz

Grad Banja Luka će, u nedjelju 5. februara, organizovati besplatan prevoz građana u Drakulić, gdje će biti održan parastos stradalim Srbima u ustaškom zločinu 1942. godine.

Na odredište će voziti dva autobusa, a raspored polazaka je sljedeći:

  • Polazak prvog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 8.15 časova do Spomen hrama Svetog velikomučenika Georgija – Drakulić.
  • Polazak drugog autobusa sa parkinga kod Galerije (Vidovdanska ulica) u 11.15 časova do Spomen kosturnice na Drakuliću.

Isti autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu oko 13 časova.

Ostavite komentar: