Uskoro potpisivanje sporazuma: Banjaluka uspostavlja saradnju sa Nižnjim Novgorodom

Banjaluka i Nižnji Novgorod uskoro će uspostaviti i zvaničnu saradnju potpisivanjem sporazuma o saradnji gradova u drugoj polovini avgusta.

Odluka o potpisivanju ovog sporazuma upućena je u skupštinsku proceduru i biće razmatrana na sjednici Skupštine Grada 13. jula, saopšteno je iz Gradske uprave.

Po dobijanju “zelenog svjetla“, potpisivanje će biti upriličeno u tom ruskom gradu, povodom Dana grada i obilježavanja 800-godišnjice njegovog postojanja.

Kada je u pitanju saradnja sa Nižnjim Novgorodom, posebna pažnja biće usmjerena na razmjene u oblastima kulture, umjetnosti, sporta, turizma i drugih privrednih grana te na kontinuiran razvoj saradnje i sprovođenje zajedničkih projekata u navedenim oblastima, u skladu sa nadležnostima gradskih administracija strana potpisnica.

Naime, konkretna saradnja Banjaluke i Nižnjeg Novgoroda praktično je započela prošle godine, kada su banjalučki umjetnici učestvovali na festivalu “Tajne majstora” održanom u septembru prošle godine u tom ruskom gradu, predstavljanjem dokumentarnog filma Muzeja Republike Srpske pod nazivom “Zmijanjski vez”.

Ostavite komentar: