Uređuju gradsku plažu, moguća i izgradnja mola

BANJALUKA – Popularno gradsko kupalište kod nekadašnjeg  “Zelenog mosta” uskoro će biti potpuno spremno da dočeka kupače. Kako navode iz Gradske uprave, obala će poslije građevinskih radova biti uređena, a kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, u planu je i izgradnja mola.

– Ovih dana biće uzeti uzorci vode da bi bio ispitan njen kvalitet, odnosno da li je Vrbas zagađen na tom dijelu, jer zdravlje kupača ne smije da bude ugroženo. Pored toga trava je pokošena, tuševi će biti u funkciji, a preostalo je uređenje obale poslije radova na mostu i to nisu veći zahvati – kazali su u Odsjeku za odnose sa javnošću Gradske uprave.

Prema informacijama do kojih je došao “Glas Srpske”, najodgovorniji ljudi Gradske uprave nisu odbacili mogućnost izgradnje mola do sredine rijeke radi privlačenja turista, ali i većeg uživanja domaćih kupača.

– Zapravo ideja je došla od stalnih posjetilaca ove plaže, a vidjećemo koliko je dug put do njene realizacije – rekao je  izvor Glasa Srpske.

Penzioner Milan Đukić kaže da već 40 godina spas od vrelih ljetnih temperatura traži u rijeci Vrbas i na njenim obalama.

– Nema bolje gradske plaže od ove naše. Blizu je grada, ima mnogo sadržaja, a kada su velike vrućine, ništa ne pomaže kao Vrbas. Svake godine ovdje je veliki broj kupača, od onih najmlađih do nas starijih i šteta bi bila da ovo kupalište bude zapostavljeno. Novi most je sada ukras ovog kraja, a svakako da će kupalište uz njega sada biti još atraktivnije – rekao je Đukić.

Student Stefan Savić, koji svako ljeto provodi na ovom kupalištu, kaže da bi trebalo ponovo napraviti teren za odbojku na pijesku.

– Zbog radova na mostu taj teren je uništen. Pored kupanja moje društvo i ja smo mnogo vremena provodili igrajući odbojku i nadam se da će uskoro i taj problem biti riješen – naveo je Savić za Glas Srpske.

Na sreću, igralište za mališane je netaknuto.

– U našem kutku igramo se tokom svih godišnjih doba. Sigurno je da je najljepše ljeti. Ponekad se i okupamo u Vrbasu, ali u vodu ulazim samo kada je neko od roditelja uz mene. Ova plaža i igralište su najljepši u gradu – kaže jedanaestogodišnji dječak, koji se predstavio samo imenom Petar.

Spasilačke službe

I ove godine za bezbjednost kupača i posjetilaca plaže brinuće se spasioci iz Ronilačkog kluba “Buk”.

– Minimalno dva spasioca će obezbjeđivati plažu od 1. jula do 1. septembra svakog petka, subote i nedjelje od 10 do 18 časova – rekao je sekretar ronilačkog kluba “Buk” Miroslav Mišković.

Ostavite komentar: