Upozorenje korisnicima centralnog grijanja: Rizično isključenje s mreže

BANJALUKA – U periodu kada je sistem daljinskog grijanja na području grada u fazi remonta i pripreme za novu sezonu, korisnicima je, pod uslovom da ispunjavaju tehničke uslove, ostavljena mogućnost do 15. septembra da se isključe sa njega.

Odluka potrošača da promijeni način zagrijavanja prostora trebalo bi da bude promišljena, upozoravaju stručnjaci, s obzirom na to da se pojavljuje nekoliko rizika u vezi sa bezbjednošću i kvalitetom grijanja. Na primjer, ko odluči da stan zagrijava na struju, treba da ima u vidu da elektroinstalacije, pogotovo u starim zgradama, nisu projektovane za velika opterećenja.

– Kabl ima toleranciju za neke manje priključke, ali ako se na primjer cijela zgrada isključi sa gradskog grijanja i počne da se grije uređajima na električnu energiju, dolazi do preopterećenja i iskakanja osigurača. Nažalost, mnogi su spremni da zbog toga pojačaju osigurače, zbog čega se kablovi pregrijavaju i dolazi do požara – kaže stručnjak za protivpožarnu zaštitu Milorad Vučković.

Opasnost, tvrdi on, postoji i kod zagrijavanja na čvrsto gorivo.

– Dobar dio dimnjaka u zgradama nije očišćen godinama i u njima se nalazi bukvalno sve i svašta, tako da često dolazi do zapaljenja – kaže Vučković.

U preduzeću “Eko toplane” ističu da bilježe pozitivne trendove kada su u pitanju isključenja sa sistema.

– Od 15. maja isključen je 61 korisnik, ali je uporedo sa tim priključen 301 novi. Takođe, dio onih koji su se prije nekoliko godina odjavili sada se vratio na sistem centralnog grijanja, s obzirom na to da se i kvalitet isporuke popravio – kažu u “Eko toplanama”. Dodali su da se dobar dio potrošača koji se sa mreže odjavio još prije desetak godina, svjestan značaja i osjetljivosti sistema, konsultuje kada želi intervencije na zajedničkim instalacijama, što pokazuje da se situacija kada je riječ o odgovornosti u ovoj oblasti popravlja.

Dogrijavanje

Diplomirani inženjer mašinstva Ivana Kecman kaže da napuštanje sistema centralnog grijanja jednog stana može da utiče na kvalitet grijanja stanova koji su oko njega.

– Stanar koji se isključio sa centralnog grijanja ne utiče na kvalitet grijanja okolnih stanova, međutim velika je vjerovatnoća da će se odlučiti da koristi toplotu od okolnih stanova i malo dogrijava svoj stan. To će njegove komšije osjetiti – kaže Kecmanova.

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: