Upis u banjalučki Srednjoškolski dom počinje 8. jula, mjesta ima za 240 đaka

U Srednjoškolski dom će naredne školske godine biti primljeno 240 učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a upis počinje 8. jula, potvrdio je Siniša Ovuka, v.d. direktora ovog doma.

Konkurs za prijem učenika u Srednjoškolski dom odnosi se na kompletan kapacitet od 240 mjesta, a ono što se boduje pri upisu su rezultati u učenju i vladanju iz prethodnih godina, udaljenost od mjesta prebivališta, kao i socijalni status porodice đaka.

“Upis počinje 8. jula, a predaja dokumenata je od 9. do 16. jula”, rekao je Ovuka za “Nezavisne novine“.

U Srednjoškolskom domu imaju 57 soba, i to su dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne te ima i nekoliko petokrevetnih.

“Cijena smještaja je 170 KM, s tim da Vlada Republike Srpske subvencioniše 95 KM, tako da roditelji mjesečno plaćaju ukupno 75 KM za smještaj, ishranu i preventivnu zdravstvenu zaštitu, jer u sklopu Doma imamo zaposlenu medicinsku sestru. Djeca ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije oslobođena su plaćanja, jer taj njihov dio kompletno subvencioniše Vlada RS”, naglasio je Ovuka.

Istakao je da su u toku prošle godine bili ispunjeni svi kapaciteti, odnosno bilo je 240 učenika u Domu.

“Prošla godina je bila teška zbog pandemije virusa korona, a Srednjoškolski dom jedno vrijeme je bio karantin i djeca nisu tu boravila, odnosno imala su nastavu od kuće. Iako je bilo otežavajuće stanje, ponosni smo na činjenicu da su se sve vrijeme sprovodile sve mjere zaštite od virusa korona i bio je mali broj zaraženih”, naveo je Ovuka.

Dodao je da su prije nekoliko dana imali sjednicu Nastavničkog vijeća, na kojoj je prezentovano da su učenici koji su boravili u Domu prethodne godine imali srednju ocjenu veću od četiri, što je za ponos.

“Ovo je znak da u našem domu borave talentovani i dobri učenici, a to je sve zasluga odnosa naših vaspitača”, kazao je Ovuka.

Naveo je da postoji projekat sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske o izgradnji novog Srednjoškolskog doma.

“Nadamo se da bi izgradnja počela sljedeće godine, a u toku je izrada idejnog rješenje objekta i traženje lokacije na kojoj bi se nalazio. Nadamo se da bi to uskoro moglo biti urađeno”, naglasio je Ovuka.

 

 

Ostavite komentar: