Umjetničke korona-muke: Šta se ovih dana kupuje u banjalučkim galerijama?

Banjalučani su uvijek znali da prepoznanju dobre slike, a galeristi kažu da su one sa motivima grada i danas među najomiljenijima.  Pejzaži, grafike, zmijanjski vez, samo su neki “detalji” koji se traže u banjalučkim galerijama, doduše, manje nego ranije, jer je korona ostavila traga i u umjetnosti.

Prodaja je, priznaju, u doba pandemije znantno lošija, pa se valja snaći da se preživi.
“Slaba nam je prodaja slika, više idu dekoracije i skulpture”, kaže Aleksandra iz ateljea Pero Griđo i otkriva da Banjalučani kod njih najviše kupuju umjetnine sa motivima grada.
Banjalučki motivi popularni su i u ateljeu Kević. I oni priznaju da je prodaja nešto lošija nego ranije, ali njihova galerija ima dug “radni staž” i stalne kupce koji cijene ono što njihov slikar već godinama sa ljubavlju stvara.

Ponuda je raznovrsna i svako kupuje ono što mu se svidi, a cijene su, kažu, prilagodili onome što tržište nalaže. Nekada je bilo više onih koji su kupovali slike “za dušu”, a danas se češće kupuju one koje treba da se  “uklope” u enterijer.  Cijene zavise od kvaliteta i dimenzija, pa tako možete naći lijepu sliku za nekih osamdesetak maraka.
“Dosta se traže grafike sa motivima Banjaluke, najčešće Banski dvor, stara gimnazija, željeznička stanica i pejzaži”, kažu u ateljeu Kević.
Pejzaža ne manjka ni u galeriji Skulptor, a među više od 700 slika može se pronaći mnoštvo stilova različitih umjetnika. Klasika koja ne izlazi iz mode, kažu, jeste ulje na platnu, nezaobilazno na zidovima njihovih kupaca.

“Prošle godine, za vrijeme onogo prvog zatvaranja, prodaja je stala, ali kako se grade novi stanovi vratili smo se na staro”, kažu iz Skulptora.
Da će se prodaja vratiti na staro nada se i Sonja Bikić. Kao vlasnicu galerije i glavnog majstora, korona-kriza je ozbiljno pogodila, ali na sreću joj je Fondacija 787 “uskočila” i pružila neophodnu finansijsku pomoć kako bi nastavila biznis.

Njeni raznovrsni proizvodi kao što su vazne, skulpture, dekoracije i nakit, popularni su kod mladih, pa joj je pomoglo i to što je svoje proizvode “okačila” na društvene mreže.

Umjetnici i galeristi ipak se najviše uzdaju u dolazak turista jer, kako kažu iz iskustva, putnici namjernici se najčešće hvatajaju za novčanike i kupuju unikatne umjetnine po kojima je grad na Vrbasu poznat.

Nikolina Damjanić, BL portal

Ostavite komentar: