Umjesto restorana u sklopu vodenog parka “Aquana” planiraju salon za proslave

Ugostiteljski sadržaji u sklopu vodenog parka “Aquana” mogli bi u budućnosti biti pretvoreni samo u salon za proslave.

Naime, Grad Banjaluka je jesenas započeo restrukturisanje ovog gubitaša, a jedan od segmenata koji donosi najveće minuse je upravo ugostiteljstvo. Iako je bilo priče da će možda ukinuti te sadržaje za sada se odustalo od te ideje i traže se načini da se ta djelatnost spasi.

Prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, u igri je nekoliko opcija.

– Ostaće ugostiteljski sadržaji jer treba da donose značajan promet i prihod “Aquani”. Oni imaju restorane na više lokacija i treba razraditi djelatnost, svesti broj zaposlenih na optimalan broj i prilagoditi progam. Već se mijenja dio unutrašnje organizacije preduzeća i pokušaćemo marketinškim promocijama samih ugostiteljskih prostora “Aquane” dovesti nove goste – rekao je Radojičić.

Angažovanje po potrebi

U sklopu vodenog parka radi više ugostiteljskih objekata, restoran s klubom, picerija i dva kafea, koja rade samo u ljetnoj sezoni.

Dodao je da je jedna od opcija da se sve to svede na nivo salona za proslave.

– Tu bi imali priliku da ostvarimo značajne prihode jer takvi saloni u privatnom sektoru izvanredno rade. Problem ostaje šta ćemo s radnicima koje imamo, jer moram podsjetiti da u privatnom sektoru saloni nemaju stalno zaposlene već ih angažuju po potrebi – naveo je Radojičić.

Rekao je da je druga mogućnost da se smanji broj zaposlenih i da se zadrži neki oblik ugostiteljstva, a treća da se iznajmi prostor privatnom sektoru ukoliko ne uspiju naći neko drugo rješenje.

Sudski sporovi

U sklopu “Aquane” se nalaze i bifei u Gradskom olimpijskom bazenu i Gradskoj upravi Banjaluka. Radojičić je rekao da se radi o dva mala sadržaja, koja su u smislu financijskog i organizacionog momenta gotovo nebitni.

Pored ugostiteljstva, drugi veliki problem “Aquane”, kako Radojičić kaže, jesu gubici ovog preduzeća, koji su veći od 9 miliona KM.

– “Aquana” ima nekoliko sudskih sporova i reprograma. Tu je veoma ozbiljna situacija, a sa povjeriocima se postižu dogovori o reprogamima. Jedino se na toj osnovi dugoročno može održati preduzeće. Ako bi sve to u nekom momentu dospjelo na naplatu odjednom, došlo bi do blokade, što bi srušilo samu firmu – naglasio je Radojičić.

Grad je lani počeo da rješava nagomilane probleme u ovom preduzeću, a prvi korak je bio da se “Aquani” oduzme upravljanje nad objektom koji se nalazi u parku “Petar Kočić”. Donji sprat u kojem se nalazi kafić “Staklenac” je ponuđen u zakup privatnom sektoru, dok je gornji dodijeljen Kulturnom centru Banski dvor.

Višak radnika

“Aquana” ima višak radnika i Grad treba odlučiti na koji način će riješiti taj problem. Prema riječima Igora Radojičića, za sada je odlučeno da se njih 7 premjesti u novu sportsku dvoranu Centar, a sudbina ostalih će se znati kasnije.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: