U pripremi Strategija razvoja banjalučkih sela

Gradske službe započele su rad na izradi Strategije ruralnog razvoja kojom bi se definisali pravci razvoja i unapređenja seoskog područja. Iz tog dokumenta trebalo bi da proizađe niz mjera i projekata kojim bi se postojeći resursi stavili u funkciju, omogućili bolji uslovi za život i zaustavio odlazak mladih sa sela.

– Sela nam ostaju prazna. Mladi napuštaju svoja ognjišta, ostavljaju resurse koji nisu u funkciji i traže utočište u gradu iako tamo često nemaju osnovne uslove za život. S tim ciljem, pokrenuta je izrada ove strategije koja nam je neophodna kako bi razradili niz mjera za zadržavanje stanovništva u selima – ističe Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljprivrede i sela.

Temeljno uporište za ovaj dokument predstavlja Strategija razvoja grada do 2027. godine. Ovim dokumentom, predviđena je izrada strategije u okviru programa uspostavljanja institucionalnog okvira i infrastrukture za razvoj poljoprivrede i razvoja ruralnog dijela Banje Luke koji zauzima oko 80 odsto ukupne teritorije grada.

Po Ilićevim riječima, razvoj treba posmatrati sveobuhvatno kroz razvoj preduzetništva, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, turističkih potencijala i drugih resursa.

– Projekti koji budu definisani strategijom moraju imati za cilj ubrzan razvoj ruralnog područja, lakši pristup tržištu i finansijskim sredstvima. Kada govorimo o razvoju sela, moramo naglasiti da se ne radi samo o poljoprivrednim potencijalima. Tu imamo mogućnosti razvoja preduzetništva, turističke potencijale i prirodne resurse koji bi se morali staviti u funkciju razvoja grada- naglašava Ilić.

Da bi se došlo do takvog dokumenta, kako je rekao Ilić, potrebno je uraditi presjek sadašnjeg stanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, definisati aktivnosti koje prethode izradi, uraditi studiju izvodljivosti te obezbjediti sredstva za izradu studije.

– S obzirom na to da je riječ o dokumentu koji podrazumjeva razvoj više oblasti na ruralnom dijelu u njegovu izradu uključene su sve gradske službe i institucija, od Gradske uprave, Gradske razvojne agencije, Turističke organizacije grada i našeg Centra. Nadam se da će do kraja godine ovaj strateški dokument biti završen i spreman za implementaciju – zaključio je Ilić.

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

Ostavite komentar: