U prihvatnom centru za godinu i po utočište našlo 60 beskućnika

U Prihvatnom centru za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra prošle godine boravilo je 49 beskućnika, potvrdila je za “Nezavisne novine” Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru.

Prema njenim riječima, ove godine dosad je smještaj i prenoćište tražilo 11 beskućnika.

Naglasila je da je broj osoba koje su dosad ove godine boravile u Prihvatnom centru sličan onome koji je bio u istom periodu lani.

“Svi koji dođu u prihvatilište, bilo samostalno ili s preporukom, dobiju istu uslugu kao i stalni stanari Gerontološkog centra. Po protokolu o saradnji, osobe u prihvatilištu mogu ostati pet dana, ali postoje situacije kada im se odobri i duži ostanak”, navela je Jukićeva.

Dodaje da se u toku ovih pet dana pokušava riješiti pitanje njihovog statusa.

“Ako se ne istraži ništa, ne izbacujemo ih na ulicu, već i dalje ostaju u prostorijama prihvatne stanice u dogovoru s Centrom za socijalni rad. Kapacitet prihvatne stanice je 10 ležajeva”, rekla je Jukićeva.

“Smatram da je ovaj prostor dovoljan za beskućnike jer nekada nije ni popunjen. Možda je samo potrebno proširiti kapacitet”, kaže Jukićeva.

Prihvatna jedinica za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra je jedina ovakva ustanova na području grada za osobe koje su završile na ulici.

Renovirana je i savremena, te beskućnici pored soba imaju kupatilo, dnevni boravak i kuhinju.

 

 

Ostavite komentar: