U posljednje dvije sedmice u Banjaluci blagi porast broja oboljelih od kovida

U Banjaluci je u posljednje dvije sedmice zabilježen blagi porast broja oboljelih od kovida 19 sa blažom kliničkom slikom i simptomima jače prehlade, rekla je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja Mirjana Miljković.

Miljkovićeva je navela da je ovo donekle očekivano s obzirom na ljetni period, česta putovanja i povećane kontakte.

Ona je rekla da je teško prognozirati kakva će biti epidemiološka situacija u budućnosti, dodavši da se na jesen može očekivati porast broja oboljelih, s obzirom da se više boravi u zatvorenom prostoru, te je i veća mogućnost širenja kapljičnih infekcija u koje spada i kovid 19.

Miljkovićeva je podsjetila da je epidemiološka situacija od marta do prve polovine juna bila relativno povoljna, jer je prijavljeno manje oboljelih od kovida 19, a samim tim manji je i broj hospitalizovanih.

Ona je pozvala građane da se vakcinišu, naglasivši da je vakcinacija najbolji način da se zaštite od obolijevanja od kovida 19 i težih oblika ove bolesti.

Miljkovićeva je navela da je od marta 2021. godine u Domu zdravlja u Banjaluci vakcinisano oko 60.000 građana, od čega je najveći broj sa dvije doze.

Ona je dodala da je od početka pandemije na području grada Banjaluka od virusa korona oboljelo 45.115 ljudi, preminulo je 1.315, dok su trenutno aktivna 82 slučaja zaraze.

 

 

Ostavite komentar: