U planu postavljanje spomenika u čast oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu

19.01.2019. | 22:17

U centru Banjaluke bi iduće godine trebao biti postavljen spomenik posvećen dolasku Srpske vojske u grad u Prvom svjetskom ratu i oslobođenju od dugogdišnje Austro-Ugarske vladavine.

Pripreme za ovaj projekat su uveliko počele, a prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića prije same realizacije treba riješiti nekoliko pitanja. Prva od njih je mjesto gdje će biti podignut spomenik, te da su u igri dve potencijene lokacije.

– Prva je plato ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, koji novim regulacionim planom usvojenim krajem prošle godine za centar grada više nije planiran da bude parking već je po ovom dokumentu planiran novi trg i tu bi mogao biti spomenik – kazao je Radojičić.

Dodao je da je druga lokacija parking na staroj autobuskoj stanici.

– Prema istom RP na tom mjestu više nije u planu da bude parking već jedna kombinovana zona na kojoj bi se mogao naći spomenik. Ove godine ide međunarodni konkurs putem kojeg želimo izabrati idejno rješenje za centralni dio grada u kojem se nalaze obje potencijalne lokacije za spomenik. Moja želja je da iduće godine idemo u podizanje spomenika – naglasio je Radojičić.

Kazao je da prije toga moraju odlučiti kome će tačno biti spomenik posvećen.

– Imamo bar tri različite ideje, prva je da on bude posvećen kralju Petru prvom, zatim vojvodi Stepi Stepanoviću ili oslobodiocima Banjaluke – kazao je Radojičić.

Radojičić je o ovoj temi već razgovarao sa istoričarima i arhitektim,a a jedan od njih je bio i Zoran Pejašinović.

On smatra da je najvažnije da se o ovom pitanju pita struka, urbanisti, arhiteke te umjetnici.

– Važne su dvije stvari prvo je da se pažnja posveti kvalitetu. Svjedoci smo da spomenici koji su postavljani u Banjaluci posljednjih 15 do 20 godina ne zadovoljavaju ni umetnički ni tehnički neke standarde i mislim da nisu baš na ponos našeg grada – rekao je ovaj istoričar.

Naglasio je da je tehnički kvalitet spomenika itekako bitan.

– Najbolji dokaz tome je spomenik na Banj brdu. U umetničkom možda i jeste dobar, ali u tehničkom nije i danas imamo velik problem sa njim- rekao je Pejašinović. Druga stvar za koju se Pejašinović zalaže je kako kaže da se potencira ono što je lokalno ali da se šalje globalna poruka.

– Važno je da se Banjalučkim rodoljubima kojima je suđeno za vrijeme Prvog svetskog rata, takozvanim veleizdajnicima, podigne jedan prigodan spomenik, koji bi se mogao nazvati Vječna svijeća. Taj spomenik ne mora biti umesto ovog koji Grad planira da podigne, oni ne isključuju jedan drugi ali mislim da je Banjaluka u obavezi da podigne spomenik za 150 najviđenijih Srba od kojih je čak 16 u veleizdajničkom procesu bilo osuđeno na smrt – rekao je Pejašinović.

Dodao je da isto tako ne treba zaboraviti braću Pantić srpske junake dobrovoljace koji su stradali na Solunskom frontu. Kazao je kako je podizanje spomenika kralju Petru prvom prijedlog vrijedan pažnje, jer kako kaže radi se o vladaru koji je Banjaluci faktički donio slobodu.

Kada su u pitanju predložene lokacije Pejašinović smatra da je lokacija kod muzeja odgovarajuća.

– To je solidan prostor i mogao bi da iznese na primer neki konjanički spomenik. Pored toga ima i simbolike jer u to vrijeme zgrada muzeja je bila željeznička stanica i upravo tu su oslobodioci došli vozom u Banjaluku – napomenuo je Pejašinović.

Grad na Vrbasu je 21.novembra prošle godine obiljeležio 100. godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu. Doček srpske vojske u Banjaluci te daleke 1918. godine bio je svečan. Štampa je pisala kako od nastanka grada nije bilo “važnijeg ni svečanijeg dana, nego što je bio dan Svetog arhanđela Mihaila 1918.”

Izmjene Statuta grada

Pored podizanja spomenika oslobodiocima Radojičić je najavio da će se ići i u izmjenu Statuta grada Banjaluka. Promjenama bi se 21. novembar uvrstio u ovaj dokumenat kao još jedan od praznika ili datuma za obilježavanje.

 

Izvor:(SrpskaInfo)