U osam banjalučkih vrtića danas počinje program pripreme za školu

Mališani koji u septembru polaze u prvi razred, a nisu bili uključeni u vaspitno-obrazovne programe predškolskih ustanova, danas počinju sa programom pripreme za polazak u školu, koji u osam većih banjalučkih vrtića organizuje Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je Srni da program traje tri mjeseca, do 31. maja i da košta 20 KM mjesečno po djetetu.

Ona je dodala da će djeca koja budu pohađala ovaj program boraviti u vrtićima u popodnevnim časovima, tri časa dnevno u periodu od 17.00 do 20.00 časova.

“Prijavljeno je 460 djece koji su smješteni u 16 grupa u osam naših većih vrtića”, istakla je Kurtinović.

Ona je rekla da se ovaj program odvija u vrtićima “Radost”, “Naša djeca”, “Kolibri”, “Neven”, “Prvi koraci”, “Dora”, “Plavi čuperak” i “Bambi”.

Prema riječima Kurtinovićeve, stručni saradnici zajedno sa vaspitačima dočekaće danas djecu i roditelje u vrtićima i dati im uvodne napomene, nakon čega se počinje zvanično raditi prema programu pripreme za polazak u školu.

Kurtinovićeva je rekla da je prioritet programa socijalizacija djece i razvoj njihove emocionalne zrelosti – da se naviknu na grupe, da bi se lakše odvojili od roditelja, lakše krenuli u školu i bili spremni za zadatke koji ih očekuju.

“Program podrazumijeva potpuni rad sa djecom kroz sve aspekte razvoja. Djeca na taj način steknu određene pojmove, socijalizuju se, oslobode se straha od kolektiva, vaspitača, predavača, učitelja, nauče se nekim osnovnim stvarima”, kaže Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da mališani koji već borave u vrtićima, program pripreme za polazak u školu pohađaju u redovnim grupama.

 

Izvor.(SRNA)

 

Ostavite komentar: