U nedjelju parastos u Drakuliću – obezbijeđen besplatan prevoz

31.01.2019. | 10:21

Gradska uprava obavještava građane da će u nedjelju, 3. februara, biti obezbijeđen besplatan prevoz građana do Spomen crkve i Spomen kosturnice u Drakuliću, gdje će biti održan parastos žrtvama ustaškog terora u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, koji je izvršen 7. februara 1942. godine.

Polazak autobusa predviđen je u 8 časova iz Vidovdanske ulice (stara autobuska stanica) do Spomen crkve u Drakuliću.

U 11.00 časova obezbijeđen je autobus za prevoz iz Vidovdanske do Spomen kosturnice. Takođe u 11 časova predviđen je polazak autobusa ispred Spomen crkve u Drakuliću (nakon liturgije) do Spomen kosturnice.

Isti autobusi će po završetku parastosa, vratiti putnike na polaznu stanicu. Besplatan prevoz građana obaviće prevoznička firma „Pavlović turs“.

Program obilježavanja

Prema programu obilježavanja, u nedjelju u 9.00 časova biće služena arhijerejska liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija, dok će u 12.00 časova biti služen parastos ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice u Drakuliću. U 12.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a u 12.30 časova obraćanje zvaničnika. Obilježavanje stradanja Srba od ustaškog zločina organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, ustaše su 7. februara 1942. godine za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)