“U Incelu je bilo preko 3.000 litara piralena”

Na prostoru energane u “Incelu” gdje se dogodio požar koji je prouzrokovao istragu o opasnom ulju piralen, nalazilo se bar 3.000 litara piralena, kaže inženjer elektro-energetike Boško Kovačević.

Kovačević je bio u nekoliko navrata angažovan kao vještak na prostoru starih postrojenja “Incela” gdje je na zahtjev pravnih lica utvrđivao vrijednost imovine, a između ostalog i transformatora i objekata stare energane u kojima se nalazilo ulje.

Popis transformatora i generatora preduzeće ”Energetika d.o.o” u stečaju je uradila je u decembru 2015. godine kada je utvrđeno da su punjeni opasnim materijama – piralenom.

Nešto kasnije, radeći dopunu nalaza elektrovještačenja objekata ”Energetike” inženjer Boško Kovačević utvrdio je se “u Elektro zgradi II nalazi oprema koja ne može biti predmet prodaje nego predmet obaveznog uništenja od strane ovlaštene institucije. Ova oprema sadrži kancerogeno ulje piralen čija je upotreba zabranjena a uništenje podliježe propisanoj proceduri.”

”Prva prodaja imovine na tom mjestu bila je 2008. godine, a onda sam radio dodatnu procjenu na zahtjev Energetike jer su jedan dio bili prodali Celexu. Otprilike, po mojoj procjeni, mislim da je tu u energani bilo preko 3.000 litara piralena. To je bilo u specijalnim transformatorima koji su napajali elektro filtere, bilo je u nekim trafoima i bilo je u dva bureta. Najvećim dijelom to je iscurilo u zemlju. Ja sam njima govorio nekoliko puta da je to opasno”, ispričao je Kovačević.

Prostor na kojem se dogodio požar trenutno je ograđen crvenom trakom gradske inspekcije dok se ne završi ispitivanje uzoraka zemljišta. Kovačević je bio angažovan i ranije, jer su objekti energane preprodavani nekoliko puta. Kaže da je samo vrijednost dijelova objekata gdje je bila elektro oprema bila procijenjena na 3-4 miliona KM i da su se dobro okoristili svi koju koji su kupovali i preprodavali tu imovinu.

“To je strava šta se tamo radilo. Prvi koji su to kupovali zvali su me da im ispitam ulje u nekim trafoima koje su mislili prodati jer su imali upotrebni vrijednost. Kad sam došao da ispitujem, bilo je strašno koliko se osjetio piralen. Ulje ima vrlo žestok miris i utiče na sluznicu i disajne organe. Bagerima i mehaničkim makazama su podizali trafoe i iznosili vani dok je ulje curilo okolo! Cijeli prostor energane je totalno zagađen,” kaže Kovačević dodajući da “Unis” u Derventi još uvijek ima dva transformatora u proizvodnoj hali koji su punjeni piralenom, a da vjerovatno ulje postoji i na drugim mjestima, ali u daleko manjim količinama.

Inženjer navodi da je piralen veoma otporan na visoke temperature te da sumnja da se baš to ulje zapalilo, ali moguće jeste da je neko drugo pa da jepožar zahvatio i piralen.

“Piralen se koristio tamo gdje postoji opasnost od požara. Sumnjam da se u Incelu zapalio piralen jer on gori tek negdje na oko 1.900 stepeni. Vrlo je teško izazvati slučajno takvu temperaturu. Jedino da je nastao požar pa da piralen prihvati tu visoku temperaturu, ali vrlo teško da se zapalio varnicom direktno”, kaže Kovačević.

U aprilu je Institut za zaštitu i ekologiju RS uradio hemijsku analizu zemljišta na osam uzoraka u Poslovnoj zoni “Incel”, a PCB (piralen) kao najopasniji zagađivač od ovih materija je detektovan na svim uzorcima i to u visokim koncentracijama, dok su teški metali detektovani u dosta visokim koncentracijama takođe na većini uzoraka, rekao je direktor Instituta Predrag Ilić ranije, u intervjuu za Mondo.

Inspektori i stručnjaci iz Instituta uzeli su prošlog mjeseca uzorke sa još najmanje 16 lokacija iz Poslovne zone “Incel” kako utvrdili da li u koliko u njima ima ostataka piralena i teških metala. Rezultati istraživanja biće poznati ovog mjeseca.

Na prostoru ”Incela” oktriveno je još nekoliko slučajeva neadekvatnog rukovanja sa opasnim otpadom, a za sada Grad Banjaluka najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzećima “Eko trejd” i “Univerzum”.

 

Izvor:(Mondo.ba)Ostavite komentar: