U funkciju pušten novi kružni tok na Istočnom tranzitu

18.03.2019. | 15:20

Novoizgrađena kružna raskrnica na Istočnom tranzitu, kod tržnog centra „Delta planet“, jedna od najvećih na gradskom području, danas je i zvanično otvorena za saobraćaj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao današnjem otvaranju, kazao je da ovakve kružne raskrsnice smanjuju gužvu, obezbjeđuju veći protok vozila i veću bezbjednost.

-Ovdje se vodilo račna i o pješacima za koje su napravljeni podzemni prolazi, tako da će svi oni moći na što bezbjedni način koristiti ovu raskrsnicu – kazao je premijer RS i naglasio da će za koji dan biti otvoren i novi tržni centar, tako da će skup objekata na toj lokaciji uljepšati Banju Luku i time i Republiku Srpsku.

-U proteklih više od deset godina u magistralne, regionalne i auto-puteve uloženo je više od dvije milijarde KM. I u narednom periodu nastavićemo podržavati ovakve projekte po lokalnim zajednicama ali isto tako idemo u ozbiljniju rekonstrukciju magistralnih puteva kreditom Svjetske banke, ali i da auto-putem povežemo Banju Luku i Beograd – istakao je Višković.

V.d. direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić, precizirao je da se radi o kružnoj raskrsnici sa pothodnikom za pješake i pokretnim stepenicama, koji će biti završeni u narednom periodu.

-Dobili smo modernu saobraćajnicu kojom ćemo ne samo poboljšati protok saobraćaja nego i podići nivo bezbjednosti – rekao je Nešić i dodao da je vrijednost kompletne investicije 2,8 miliona KM. Radove je izvelo preduzeće „Niskogradnja“.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da je ovo već peta kružna raskrsnica koja je izgrađena u proteklih godinu i po, sa ciljem ubrzanja i rasterećenja saobraćaja.

– Naredne sedmice počinju radovi na raskrsnici kod restorana „Sirano“ na Laušu, a u raznim fazama priprema je još sedam kružnih raskrsnica – rekao je Radojičić.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)