U duhu tradicije i običaja Banjaluka dočekala pravoslavnu Novu godinu VIDEO/FOTO

14.01.2024. | 08:03

Banjaluka sa mnogoborojnim sugrađanima i turistima i ove godine na najljepši način, u duhu tradicije i običaja dočekala pravoslavnu Novu godinu.

Bogat i raznovrstan program, koji se temeljio na etno, duhovnoj ali i krajiškoj muzici, oduševio je sve prisutne, koji su se okupili u velikom broju.

Na bini u Parkiću, pored Hrama Hrista Spasitelja prisutnima se u ime gradonačelnika Draška Stanivukovića obratila savjetnica za ekonomske i međunarodne projekte, Valentina Aničić koja je svim prisutnim čestitala Novu godinu po julijanskom kalendaru.

-Uprkos niskim temperaturama, drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Želim da vas pozdravim, te da vam u ime Grada i gradonačelnika čestitam pravoslavnu Novu godinu – kazala je ona.

Naime, program obilježavanja pravoslavne Nove godine počeo je nastupima članova pjevačkih grupa RKUD-a „Pelagić“, KUD Čajavec“, KUD Sveti Sava, KUD Piskavica, Muzički Atelje Jelene Stanišić, Damjan Vračar, Balkan koncept orkestar, a nastupio je i mladi sugrađanin, Danilo Milosavljević.

Zvijezde večeri na dočeku pravoslavne Nove godine bila je etno pjevačica Danica Krstić i glumac i pjevač Milan Vasić, a u okviru programa te večeri nastupio je i Trubački orkestar „Barka Brass“.

Na ovaj način, koncertima je predstavljena bogata riznica krajiških pjesama koje se na prostoru Krajine pjevaju od davnina i prenose s koljena na koljeno, ali i etno i duhovne muzike.

Nakon programa ispred Hrama Hrista Spasitelja, u ponoć je služen moleban povodom Pravoslavne nove godine.