U Banskom dvoru otvorena izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969, solidarnost, obnova i izgradnja”

Povodom obilježavanja pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa, koji je 1969. pogodio Banjaluku, u Kulturnom centru Banski dvor otvorena je izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969, solidarnost, obnova i izgradnja”.

Nastala je kao zajednički projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske.

Zemljotres intenziteta 8,5 stepeni po Merkaliju sa epicentrom nedaleko od Banjaluke načinio je te 1969. godine ogromnu materijalnu štetu, odnio je 15 života, a više od hiljadu ljudi povrijeđeno. Grad je doživio veliku traumu od koje se oporavio zahvaljujući solidarnosti iz svih dijelova Јugoslavije i svijeta. Izložba ima dva segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički. Otvorio ju je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

– Obilježavamo 50 godina od razornog zemljotresa što je jedan od najtragičnijih događaja u istoriji našeg grada. Posljedice zemljotresa su bile katastrofalne, imali smo 15 poginulih, a više od 80.000 stambenih jedinica je uništeno i stotine objekata – rekao je Radojičić.

U Banskom dvoru večeras je otvorena izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjoj Luci – 1969, solidarnost, obnova i…

Gepostet von Grad Banja Luka am Samstag, 26. Oktober 2019

Istorijsko-arhivski posjetiocima nudi na uvid brojne dokumente, fotografije, novinske članke i video materijal Filmskih novosti.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja su u Banjaluku prispjela u “Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Јugoslavije i svijeta”.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: