U banjalučkim osnovnim i srednjim školama danas se tradicionalno obilježava Sveti Sava, školska slava

Čestitajući školsku slavu, gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao svečanoj akademiji u Gimnaziji je istakao da je ova godina još i specifična po tome jer se obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, što se takođe vezuje sa ličnošću Svetog Save.

Kako je naglasio, Grad sa banjalučkim školama ima izvanrednu saradnju.

-Iako za osnovno školstvo nismo direktno nadležni, prošle godine smo nastojali da poboljšamo uslove u nizu banjalučkih škola. Radili smo veće ili manje zahvate na 19 školskih objekata. I ove godine planiramo nastavak tih aktivnosti – naglasio je Radojičić.

Najveći posao koji slijedi kada je riječ o srednjim školama, prema njegovim riječima, jeste dogradnja Tehničke škole gdje bi trajno trebalo da se smjesti Građevinska škola.

-Trenutno smo u fazi izrade projekta, nakon čega ćemo znati iznos sredstava i potrebno vrijeme da se taj posao izvede – rekao je Radojičić.

Grad za ovu godinu planira i izgradnju novog vrtića u Lazarevu i rekonstrukcija bar jednog. Za program energetske efikasnosti, kandidovani su jedan vrtić i tri osnovne škole, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojena sredstva za manje ili veće radove na više školskih objekata.

Svečanoj akademiji u Gimnaziji Banja Luka prisustvovale su i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, te druge ličnosti iz javnog života Republike i grada, kao i brojni učenici i profesori te škole.

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavite komentar: