U Banjaluci otvorene nove prostorije Društva Slovenaca RS

Nove prostorije Društva Slovenaca Republike Srpske „Triglav“ otvorene su danas u Banjaluci. Svečanom otvaranju obnovljenog prostora koji se nalazi u Omladinskoj ulici 89, prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, te gosti iz Slovenije – ministar za dijasporu u slovenačkoj Vladi Petar Česnik i ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

Zahvalni smo Društvu Slovenaca „Triglav“ koje na različite načine doprinosi razvoju i prosperitetu našeg grada. Kroz različite aktvivnosti, oni sprovode oko 50 projekata koji jačaju veze našeg grada ali i Repbulike Srpske sa Slovenijom. Takođe, imamo ozbiljne privredne subjekte iz Slovenije koji posluju u Banjaluci, a veoma značajan doprinos Društvo Slovenaca daje i kroz saradnju u oblastima kulture i sporta – rekao je je u svom obraćanju Srđan Amidžić i napomenuo da je Grad ovaj prostor dodijelio Društvu Slovenaca „Triglav“.

Slovenački minsitar za dijasporu Petar Česnik, zahvalio je Gradu na podršci koju pruža slovenačkoj zajednici u Banjoj Luci.

Nadam se da će ova naša saradnja potrajati dugo, a posebno bih se zahvalio svima na veoma srdačnoj dobrodošlici koju ste nam priredili. Mi ovdje imamo i školu slovenačkog jezika za one koji su zainetersovani da ga uče, a Slovenija pridaje veliki značaj svojim ljudima koji žive van Slovenije i radujemo se saradnji sa našim ljudima u Banjoj Luci koji su integralni dio ovog društva i na najbolji način doprinose njegovom razvoju – kazao je Česnik.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: