U Banjaluci obilježavanje “Zlatnog septembra”: Podržite djecu i adolescente oboljele i liječene od raka

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” obilježiće danas u Banjaluci “Zlatni septembar” – mjesec podrške djeci i adolescentima oboljelim i liječenim od raka.

Povodom obilježavanja “Zlatnog septembra”, volonteri i mladi iz Udruženja “Iskra” od 10.00 do 17.00 časova na Trgu Krajine dijeliće zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se suočavaju porodice i djeca oboljela od raka.

U večernjim časovima, od 20.00 časova do ponoći zgrada Kulturnog centra Banski dvor i zgrada Gradske uprave Banjaluka biće osvijetljene zlatnom bojom – simboličnom bojom djece oboljele od malignih bolesti, saopšteno je iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Iz ovog udruženja pozivaju sve sugrađane da se fotografišu pored osvijetljenih građevina i fotografije pod haštagom /#lightupgold, #goldseptember i #zasvijetlizlatno/ postave na društvene mreže u znak podrške malim herojima velikog srca.

“Zlatni septembar” je globalna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima sa kojima se suočavaju ne samo za vrijeme liječenja, nego i u periodu nakon njega, kada treba da se vrate u svoje matične sredine i nastave normalan život.

Iz Udruženja su ukazali da maligna bolest djeteta mijenja život porodice iz temelja, a nevjerica, poricanje, panika i strah praćeni nesigurnošću i neizvjesnošću, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja sa dijagnozom.

“Porodica trpi ogroman teret jer je teška bolest djeteta zapravo bolest cijele porodice. Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima važan je, ali donekle zanemaren segment u tretmanu ove bolesti”, navedeno je u saopštenju.

 

 

Ostavite komentar: