U Banjaluci na mjesto u vrtiću čeka 700 djece

Centar za predškolsko vaspitanje je uradio reviziju zahtjeva za upis mališana u gradske vrtiće i utvrđeno je da je za 700 djece potrebno u narednom periodu obezbijediti smještaj, potvrdili su u ovoj ustanovi.

U Banjaluci se već godinama priča kako se na spisku za upis u javne vrtiće konstantno nalazi oko 2.000 imena i ovoj ustanovi su potvrdili da je to stvarni broj zahtjeva koji oni imaju za upis, ali da su to većinom, kako kažu, pasivni zahtjevi.

– Imamo oko 700 aktivnih zahtjeva za upis dok preostalim mališanima sa te liste u ovom momentu ne treba smještaj u obdaništu, jer ta djeca još nisu stasala za vrtić ili iz nekog razloga roditelji još ne žele da pošalju svoje djete u obdanište – naveli su u ovoj ustanovi.

Dodali su da će do kraja godine biti obezbijeđen smještaj za određen broj djece ali nisu mogli precizirati za koji tačno broj.

– Do kraja godine trebaju u funkciji biti tri nova vrtića i to u Kuljanima, Vrbanji i Petrićevcu. U njima ćemo otprilike dobiti mesta za još 250 djece. Taj broj će značajno umanjiti broj djece, koja se nalaze na našoj aktivnoj listi čekanja za upis i to je veliki korak napred – kazali u Centru.

Napomenuli su da će određen broj mjesta biti upražnjen upisom djece u prvi razred.

– Krajem maja i početkom juna se opraštamo od značajnijeg broja djece zbog upisa u prvi razred. Tek ćemo 15. avgusta biti sigurni koliko upražnjenih mjesta ćemo na taj način dobiti jer do tog datuma djeca predškolskog uzrasta mogu da borave u našim vrtićima. Njihovim odlaskom stvoriće se uslovi za raspisvanje konkursa za popunu tih upražnjenih mjesta, od iduće radne godine – naveli su u Centru, piše SrpskaInfo.

Dodali su da su od Instituta za javno zdrvstvo RS dobili dozvolu da povećaju broj djece po vaspitnim grupama, tako da trenutno u javnim vrtićima smešteno oko 2.300 dece.

OBNOVA

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su poručili da je pored izgradnje novih vrtića potrebna sanacija za pojedine postojeće objekte i to za vrtiće Plavi čuperak i Nataša.

– Pored obnove postojećeg dijela vrtića Nataša potrebno je dograditi novi dio ovog obdaništa, kako bi se povećali smještajni kapaciteti. Kako bi se taj posao odradio biće potrebna izdvajanja sredstava iz budžeta grada ili ćemo se morati oslanjati na donacije, koje ćemo samostalno obezbijeđivati – kazali su u Centru.

 

 

Ostavite komentar: