Tužna godišnjica: Sjećanje na banjalučke zvjezdice

U Banjaluci je danas odata počast nevino stradalim banjalučkim bebama. Prije 27 godina, 22. maja 1992. godine, u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika umrla je prva od 12 beba.

Tužnom sjećanju na banjalučke zvjezdice, koje zbog volje svjetskih moćnika nikada nisu zasijale, prisustvovali su i položili vijence majke nastradalih beba, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, izaslanici predsjednika Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, generalni konzul Republike Srbije, te predstavnici brojnih organizacija i pojedinci.

Željka Tubić jedna od majki, kazala je da tog maja 1992. godine majke nisu ni slutile da su njihova tek rođena djeca već osuđena na smrt.

-Savjetu bezbjednosti svi smo bili krivi i, pored svih apela i molbi, nisu dozvolili prevoz tako potrebnog kiseonika u Kliničko bolnički centar Banjaluka. Tada su počinili zločin o kome se čulo u cijelom svijetu. Danas nakon 27 godina, uz svu tugu i bol, koju nosimo u našim srcima, ipak smo ponosni na naše male, ali velike heroje koji su svojim stradanjem ispisali nove stranice istorije naše Krajine i RS. Poručujem svijetu da se nikada i nigdje ne smije desiti ovakav zločin i da im stradanje naših 12 zvjezdica bude opomena za sve buduće postupke – rekla je Tubićeva u svom obraćanju.

Prije polaganja vijenaca, na Novom groblju služen je parastos i položeno cvijeće povodom obilježavanja 27 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen ovoj zdravstvenoj ustanovi kopnom zbog ratnih djestava, a ni vazdušnim putem jer je na snazi bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 

Ostavite komentar: