“Tužilaštvo ćuti”: Borenović o aferama u Banjaluci

13.09.2021. | 14:45

Već mjesecima nova Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem otkriva i dokumentuje brojne afere i kriminalne radnje koje su počinjene u Gradu Banjaluka prethodinh godina, a nadležno Tužilaštvo, koje bi i po službenoj dužnosti trebalo da postupa, radi onako kako najbolje zna – ćuti i ne djeluje, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da su za postupanje po službenoj dužnosti dovoljne i informacije iz medija, ali da se Tužilaštvo na sve oglušilo:

“Šta se dešava sa svim kriminalnim radnjama počinjenim u „Akvani“, gdje je, ni manje, ni više, nestao čitav jedan restoran? Šta sa fiktivnim ugovorima za lažne estradne nastupe? Pokradenim bakarnim krovom sa Banskog dvora? Odgovaraju li zakupci koji decenijama nisu plaćali zakup bilborda? Šta je sa sumnjivim aktivnostima Civilne zaštite pod ranijom upravom? Šta je sa sumnjivim poslovima oko izgradnje „Eko toplane“? Kako to da su neke privilegovane firme, bliske vladajućem SNSD-u, za tek nekoliko godina djelovanja zgrnule desetine miliona KM? Pitanja je previše, ali na njih mora dati odgovor Tužilaštvo”, kaže Borenović.

On podsjeća da je u jeku jedna od najvećih afera i pljački koju ova vlast pokušava da učini:

“Za razliku od ostalih, to nije nadležnost Grada Banjaluka, ali moja je obaveza da stalno podsjećam da vlast na nivou BiH, čija su okosnica SNSD, HDZ i SDA, pokušava da od naroda otme 100 miliona KM i stavi u kumovske tajkunske džepove, kroz kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje. Tenderski uslovi su prilagođeni samo toj jednoj zgradi, prekoračena je suma koja je za potrebe kupovine zgrade odobrena prije skoro deceniju, a odluku Parlamenta da se ta javna nabavka zaustavi jednostavno ignorišu. Ponoviću poruku koju sam im uputio više puta – uradite to, prvo će vam se desiti narod, a nakon toga i zatvor”, ističe Borenović.