Turistička regata od Krupe do Kanjona: Uvertira za Svjetsko prvenstvo u raftingu u Banjaluci

Peta turistička regata održana je danas na potezu od Krupe na Vrbasu do Rafting centra “Kanjon” u Karanovcu, u cilju popularizacije i podrške razvoju raftinga, kao i ekološke svijesti o zaštiti Vrbasa.

Regata je i dio pripremnih aktivnosti za predstojeće Svjetsko prvenstvo u raftingu, kojem će Banjaluka biti domaćin 2023. godine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je učestvovao u regati, kazao je da mu je sreća i radost kada ima priliku da u mnogim ljepotama i sportovima direktno učestvuje.

“Moja parola u životu je da kada čovjek nešto iskusi i osjeti, spozna ljepotu i čar nečega. Tek onda ako se bavi poslom kao što je politika može da ima veći senzibilitet da u to ulaže, da to razumije i da ljude koji se strastveno bave tim u potpunosti podrži”, kazao je on.

Upravo učestvujući u ovoj regati, kako je naglasio – dobio je takvu vrstu prilike.

“Uživao sam, upoznao sam se dodatno sa procedurama u ovom sportu i već preko deceniju nema godine a da se bar par puta ne spustim Vrbasom”, naveo je, ističući da je Vrbas i obaveza i dužnost svih nas da vodimo računa o njemu kao jednom od simbola grada. Najavio je da će se kao i do sada odazvati ovakvim ili sličnim manifestacijama.

“Očekujemo velike manifestacije i takmičenja i svakako pomaže da naš grad bude što poznatiji, viđeniji na evropskoj, ali i svjetskoj razglednici”, istakao je on.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Mladen Ilić u izjavi medijima kazao je da je ovaj projekat započeo kao ekološki u okviru kojeg je ranijih godina čišćeno korito rijeke Vrbas, od Krupe na Vrbasu pa sve do Kanjona.

“Ove godine evo u nešto drugačijoj formi, kao turistički da dodatno pojasnimo šta sve čini rafting koji je jedan od simbola Banjaluke”, naveo je on. Izrazio je uvjerenje da će se ovaj sport nastaviti razvijati i u narednom periodu.

“Imamo jednu takvu priliku, Svjetsko prvenstvo u raftingu 2023. godine i u takvom projektu svi zajedno moramo pokazati jedinstvo”, kazao je Ilić. U ime organizatora regate – RK „Kanjon“ Aleksandar Pastir poručio je da svi treba da shvate značaj Vrbasa i da se zajedno ide u pravcu zaštite ove rijeke.

Govoreći o Svjetskom prvenstvu 2023. godine, Pastir je najavio preko 100 timova, ističući da svi žele da dođu u Banjaluku.

“Ono što je nama bitno jeste da promovišemo bezbjedan rafting, kao što smo danas, da što više građana ode na vodu i da zna kako se koristi oprema”, naveo je on. Naglasio je da nakon razvoja sportskog, dolazi i turistički raftinig koji znači razvoj privrede, ali i ovog kraja.

Ovogodišnjoj regati je prethodila obuka skipera, a jedan od polaznika Anđela Vranješ iz RK „Kanjon“ ističe da je do sada na obuci prošla teoretski dio, koji se prije svega odnosi na značaj bezbjednosti na vodi.

“Učili smo i o načinima veslanja, te o sportskom i turističkom dijelu raftinga. Samim tim što sam odrasla na Vrbasu sve mi je to jako zanimljivo”, zaključila je ona.

U današnjoj regati učestvovali su turistički radnici, novinari, sportski kolektivi, ekolozi, građani Banjaluke i drugih gradova iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Ostavite komentar: